Nya kostråd presenterades i januari i Kanada och för första gången har inte industrierna inom kött-, mejeri- och bearbetade livsmedel samt dryckesindustrin påverkat rekommendationerna. Samtidigt rapporterar forskare från Toronto universitet att omkring 60 procent av all mat som produceras går förlorad inom livsmedelssystemet.
Kostråden bygger på rekommendationer från hälso- och näringsexperter och lägger stor vikt vid behovet av att människor äter grönsaker och frukt, dricker vatten och lagar mat hemma.
Hälsoexperter har länge sagt att kanadensarna inte äter tillräckligt med grönsaker, frukt och fullkornsprodukter. De nya rekommendationerna handlar om att lägga om kosten till en större andel växtbaserade livsmedel som grönsaker, bönor och tofu, för att samtidigt sänka konsumtionen av mejeriprodukter, ägg, kött och fisk. I de nya råden uppmanas föräldrar begränsa konsumtionen av fruktjuicer och sötade mjölkdrycker bland barn.
– Hälsosamma kostvanor är en viktig del av att kunna upprätthålla en hälsosam livsstil och hjälper till att förhindra många kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar och vissa cancerformer, säger Theresa Tam, ansvarig för folkhälsofrågor i Kanada.
– Kanadas nya kostråd är bland de bästa i världen. De är jämförbara med Brasiliens utmärkta rekommendationer med tonvikt på att äta färsk, obearbetad mat, säger Wayne Roberts, som är expert på livsmedelspolitik och författare.
Äta tillsammans rekommenderas
Utöver vilken mat som kanadensarna bör äta så rekommenderas matlagning hemma, att äta måltider tillsammans och att undvika snabbmat, säger Jennifer Reynolds vid Food Secure Canada, en allians av organisationer och individer som arbetar för en tryggad livsmedelsförsörjning.
I Kanada köptes snabbmat för omkring 176 miljarder kronor 2007, i genomsnitt över 20 000 kronor per år för en familj på fyra personer. Enligt Unicef hamnar Kanada på plats 37 av 41 rika länder när det handlar om tillgången till hälsosamma livsmedel för barn.
– De nya rekommendationerna visar en helt ny riktning när det gäller maten i Kanada, säger Jennifer Reynolds.
Trots matindustriernas lobbying väntas ny lagstiftning införas i år som begränsar marknadsföringen av onyttig mat och dryck till barn.
– En växtbaserad kost är inte bara bra för hälsan och planeten utan är också ett gyllene tillfälle att lägga om Kanadas exportinriktade jordbrukssystem till ett hållbart jordbruk där landsbygdsekonomier stöttas medan bristen på mat bekämpas, säger Jennifer Reynolds.
60 procent av maten slängs
Samtidigt har forskare undersökt hur mycket mat som slängs i livsmedelskedjans alla led i Kanada. Svaret är att omkring 60 procent av all mat som produceras går förlorad inom livsmedelssystemet, enligt en ny rapport. Samtidigt har mer än en tiondel av befolkningen inte råd med näringsrik mat. Det rapporterar forskare vid Torontos universitet.
Forskarna framhåller att regeringen måste ta itu med problemet som funnits under lång tid. De säger att det krävs en nationell livsmedelspolitik som inte bara tar itu med hungern och undernäringen utan också de utmaningar som landet står inför när det gäller klimatförändringar och tillbakagången för landsbygdsekonomier, förklarar Jennifer Reynolds.
Dessutom måste landet genomföra åtgärder för att minska den stora mängden mat som slängs.
Det är första gången som ett lands livsmedelssystem analyserats på det här sättet, säger Martin Gooch, vd för Value Chain Management International, VCMI, ett företag som hjälper industrier att minska sina kostnader och förbättra effektiviteten i leverantörsleden.
– Jag blev bestört över mängden som går förlorad i den här industrin, säger Martin Gooch till IPS.
700 experter bakom rapporten
Det här är första gången som ett standardiserat system använts för att beräkna mängden mat som slängs i hela värdekedjan och som innefattar mat från både mark och vatten. Fler än 700 experter på matindustrin har varit inblandade i den nya rapporten.
– I Kanada slängs mat för ofattbara 454 miljarder kronor varje år, säger Lori Nikkel vid Second Harvest, ett nätverk som samlar in överskott av livsmedel och delar ut mat till behövande.
Enligt rapporten skulle en tredjedel av maten som går förlorad i Kanada kunna räddas och delas ut till behövande.
Mat går förlorad i alla delar av produktionen, även på fälten lämnas grödor att ruttna när det är brist på arbetskraft, priserna är för låga eller beställningar stryks. Ett problem är också matindustrins fokus på att producera så stora volymer av mat så billigt som möjligt och av sämre kvalitet, säger Martin Gooch.
När ett företag inom fruktodlingsindustrin la större vikt vid kvaliteten ledde det till minskade kostnader och fördubblad vinst medan den totala volymen som producerades var densamma eller lägre.
Den mesta av maten går förlorad när den produceras och bearbetas. Hushållen står endast för 14 procent av matsvinnet.
Enligt rapporten slängs nästan ett ton mat per person och år i Kanada.