Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Gynuppgifter delades på Instagram

Skånes universitetssjukhus överväger säkerhetsåtgärder efter att en anställd misstänks ha tagit fram 63 kvinnors journaler och lagt ut foton därifrån på Instagram.

En man som varit anställd på en vårdinrättning i Region Skåne misstänks för 63 fall av dataintrång. Bland annat ska uppgifter om en kvinnas gynjournal ha lagts ut på Instagram.

– Jag blir så klart både arg och förbannad, säger chefen för kvinnosjukvården,
Skånes universitetssjukhus tar misstankarna på stort allvar och utesluter inte säkerhetsåtgärder.

Mannen greps den 29 januari och omhäktades på torsdagen misstänkt för bland annat grovt dataintrång, grovt olaga integritetsintrång och brott mot tystnadsplikten.

Under fyra dagar i början av januari misstänks undersköterskan för att ha sökt på 63 patienters journaler, majoriteten av dem tillhörande kvinnor på gynekologimottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Utifrån det ska han ha publicerat känsligt material på Instagram.

Åklagaren Lisa Åberg vill inte kommentera motivet, men bekräftar att det finns ett samband mellan offren som är både kvinnor och män.

“Det finns en gemensam nämnare för de personer som slagningar har gjorts på men det är inte kön”, skriver hon i ett mejl till TT.

Chefen: "Blir arg och förbannad"

Endast en av de 63 drabbade personerna berörs av misstanken om att uppgifter har delats vidare på sociala medier, berättar åklagaren.

“Det är naturligtvis allvarligt när patienters integritet äventyras och det kan i vissa få allvarliga konsekvenser för den enskilde”, skriver Lisa Åberg.

Mannen har i förhör erkänt en stor del av handlingarna. Det är okänt hur länge han varit anställd, men all vårdpersonal måste skriva under ett avtal för sekretess och tystnadsplikt innan de inleder sin anställning.

– Vi ser allvarligt på alla misstankar där man har brutit mot det avtalet, säger Jessica Wixell Callmer, tillförordnad verksamhetschef på kvinnosjukvården i Malmö och Lund.

Hon säger att det har förekommit fall av dataintrång på sjukhuset tidigare, men sällan i den omfattning som mannen nu misstänks för.

– Jag blir så klart både arg och förbannad att man inte har följt det man har sagt och att man utsätter andra för lidande. Man ska kunna söka vård på ett skyddat sätt.’

Stickprov en gång i månaden

Sjukhuset genomför stickprovskontroller en gång i månaden för att hitta eventuella obehöriga intrång bland journalerna. Men det som inte råkar bli slumpmässigt utvalt då riskerar att aldrig upptäckas.

– Det är svårt att skydda sig mot. Vi har 120 000 besök per år på området, det går inte att kolla alla, säger Wixell Callmer.

TT: Kan man inte göra det omöjligt för anställda att göra slagningar de inte är behöriga till?

– Det är en ren teknisk fråga om det är möjligt, det kanske är något man bör titta på.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV