Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Idrott+konst=sant?

”Tre flickor med hopprep” (beskuren) av Lena Cronqvist är ett av verken i utställningen Idrottsminnen på Konsthall 16.

Konst och idrott, hör det ihop? Nyöppnade Konsthall 16, belägen i Riksidrottsmuseet, ska sammanföra två världar som kanske har mer gemensamt än vad man först tror.

Sedan i lördags inhyser Riksidrottsmuseet på Gärdet även en konsthall för samtidskonst. Den första utställningen har fått titeln Idrottsminnen och presenterar ett antal specialbeställda verk från bland andra Ernst Billgren och Lena Cronquist.

Idrottsmotiv i konsten finns förstås, men kopplingen kan även tolkas på andra vis, enligt curator Ulrika Levén:

– Det kan handla om övergripande teman som kroppen, tid eller rörelse. Andra gemensamma nämnare mellan konstnärer och verksamma inom idrotten är identitet och självbild, eller strävan att övervinna utmaningar, säger hon.

Förhoppningen är att konsthallen kommer att locka en mer konstintresserad publik än den som normalt söker sig till Riksidrottsmuseet, och att den idrottsintresserade publiken i sin tur ska kunna få upp ögonen för konst.

– Är du en flitig museibesökare i största allmänhet är du nog rätt nyfiken till naturen. Sedan kanske ingen väntar sig att hitta en konsthall i Riksidrottsmuseet. Vi hoppas att det blir en angenäm överraskning, säger Ulrika Levén.

Bakom konsthallen står Tore A Jonassons stiftelse. Namnet kommer från den konst- och idrottsintresserade affärsmannens födelseår, 1916.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV