Möbler av återvunna textilier och produkter som ifrågasätter rådande sanningar, är teman när studenter vid HDK i Göteborg presenterar sina projekt vid möbelmässan i Stockholm.
– Det handlar om att ta cirkulär produktion till en konkret nivå, säger programansvarige Rasmus Malbert.
Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet medverkar under den pågående möbelmässan Stockholm Furniture fair med två projekt som har bärighet på hållbarhet. I projektet Searching for circles har elever i utbildningen möbeldesign med inriktning trä, fått formge möbler och skapa prototyper av möbler där trä kombineras med tyg av återvunna fibrer från kläder. Det är den Varbergs-baserade firman The Loop factory som står för materialet, sönderrivna gamla kläder ihop med polyesterfibrer som pressats samman till nytt textilmaterial. Eleverna arbetade på Wargön Innovation i Vänersborg med att välja ut kläder som passade i färgsättningen till deras produkt och på National i Högsäter formpressades det utvalda materialet.
− En designutbildning behöver utforska begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi, säger Rasmus Malbert, programansvarig för utbildningen. Studenterna får möjlighet att testa och undersöka vad det kan innebära i praktiken.
Det var en logistisk utmaning att arbeta med företag som är vana vid att jobba på ett visst sätt.
– Vi ville göra på ett annat sätt, då måste man ändra cementerade strukturer. Nu var det jag som tog många av striderna, men samtidigt är det en del av det som en designstudent måste lära sig.
Rasmus har sett studenterna kämpa hårt, mer än vanligtvis. De har jobbat mycket med processer, material och tekniker som är nya.
– Det är svårt att hitta och omvärdera ett oönskat material och göra det attraktivt och intressant.
Även om Rasmus tror att det kommer dröja innan vi ser återvunna textilmaterial i konsumentprodukter så ligger det väldigt nära att använda det inom industrierna. Exempelvis används tygspill och återvunna tyger som fyllnadsmaterial redan i dag.
– Företaget National, som vi samarbetade med, tillverkar ljudabsorberande mellanlägg i fordonsindustrin av återvunnen textil.
Ett problem med materialet är själva sorteringen. Man vill kunna garantera kvalitet och det är svårt att göra sorteringen. Ett plagg är ofta en blandning av olika material och de plaggen måste separeras från de plagg som består av ren ull och ren bomull, berättar Rasmus. Det är en stor utmaning, men inte omöjlig.
Hur insatta i frågor om hållbarhet och cirkulär produktion är eleverna i dag?
– De är inte jätteinsatta i diskussionerna som förs på andra platser. De har en stark moralisk kompass och vill göra skillnad, den drivkraften är stor. Men vi lär dem verktyg: vilka ord som används och hur cirkulär produktion kan gå till i praktiken. Det här projektet handlar om att ta det till en väldigt konkret nivå, säger Rasmus Malbert.
– Vi är långt ifrån att det ska bli en kommersiell nivå. Men det är heller inte meningen med designutbildningen, utan kommer i ett senare steg.
Med på möbelmässan medverkar också HDK-studenter inom design och keramikkonst, med utställningen A second ago. Studenterna har identifierat olika områden i samhället som behöver diskuteras eller förändras. Det är projekt som berättar historier om andra värderingar. Ett exempel är spegeln Belle, av Sofie Wallenius, på temat kroppsförakt. En spegel som är ”fri från patriarkatet och kapitalism”, och som istället speglar nöjdhet.