Antalet människor som försöker nå Europa över Medelhavet minskar. Men resorna är fortsatt livsfarliga. I genomsnitt dör sex personer om dagen, enligt en ny FN-rapport. – Tyvärr går samarbetet mellan olika länder väldigt trögt, säger Didzis Melbiksis på UNHCR.
MIGRATION Uppskattningsvis dog 2 275 flyktingar och migranter på Medelhavet förra året, visar FN:s flyktingorgan UNHCR:s rapport för 2018.
Detta trots att allt färre försöker korsa havet till Europa. Sammanlagt anlände 139 300 personer till Spanien, Italien och Grekland förra året. Merparten kom via havet. Det är den lägsta siffran på fem år, och att jämföra med strax över 172 000 människor 2017 och drygt en miljon krisåret 2015.
Högre dödsfrekvens
Även om det totala antalet döda minskar är läget fortsatt dystert. Flest, 1 100 personer, av förra årets omkomna, hade rest i båtar från Libyen. Vid minst tio tillfällen drunknade över 50 personer.
– Om vi tittar på dem som kommer från Libyen och försöker nå Europa, är det en på 14 som har dött. Det är väldigt högt. 2017 var det en på 38. Så dödsfrekvensen har blivit högre, säger Didzis Melbiksis, talesperson för UNHCR i norra Europa.
Särskilt farlig var rutten över västra Medelhavet till Spanien – där ökade antalet döda från 202 under 2017 till 777 i fjol.
"En fråga om politisk vilja"
Didzis Melbiksis påpekar att det inte bara är antalet båtflyktingar på Medelhavet som minskat kraftigt utan också det totala antalet asylsökande i Europa.
– Situationen är helt hanterbar. Det är en fråga om politisk vilja. Överlevde vi 2015 kan vi hantera det här, säger han.
Enligt rapporten är ett stort problem att människor blir fast på fartyg ute till havs utan möjlighet att gå in till hamn.
– Det kan gå dagar eller till och med veckor innan länderna kommer överens om mottagandet. Det är farligt för kanske fysiskt utsatta människor att slussas runt i Medelhavet, säger Didzis Melbiksis.
"Måste bli mer ordning"
Ett annat bekymmer är att fartyg från ickestatliga organisationer hindras från att ingripa eller lämna av nödställda.
– Det måste bli mer ordning. När man har räddat människor måste det finnas ett mer koordinerat system för att ta emot dem. Det måste finnas en klarhet i hur människorna ska fördelas mellan olika länder, oavsett om de är migranter eller flyktingar.
Bland fjolårets ljusglimtar finns att flera länder enades om att evakuera de människor som suttit i förvar i läger i Tripoli i Libyen, berättar Didzis Melbiksis.
– Nästan 2 500 människor räddades på det sättet.