…Ronny Fritsche, filmproducent som verkar för en mer hållbar filmbransch. Du ska hålla två tal under Göteborgs filmfestival. Berätta mer!
– Först pratar jag på filmpolitiska toppmötet, där filmbranschen och politiker träffas och pratar om filmens framtid. Jag gissar att det som vanligt pratas om filmens överlevnad, men för mig är det sekundärt. Jag tycker det känns mer relevant att prata om vår egen överlevnad och vilken plats filmen har i den. Jag är glad att jag får utrymme där eftersom filmbranschen fortfarande nästan inte pratar om hållbarhet i filmproduktion, tyvärr.
– Sen är jag ombedd att hålla ett brandtal för klimatet. Jag inspireras av Greta Thunberg och ska försöka vara lika ärlig som hon är. Min tanke är att berätta vilken viktig roll filmen har i den klimatomställning som vi har framför oss.
Årets filmfestival har apokalypstema. Vad säger du om det?
– Jättebra att folk som har något att säga om miljö kopplat till film får utrymme. Festivalen har tagit fram sin lupp och hittat flera filmer på miljötemat. Jag är dock tveksam till om apokalypsfilmer är rätt sätt att kommunicera klimatutmaningen på. De utspelar sig ofta i en värld där katastrofen målas upp som något osannolikt och människan är sällan ansvarig för den. Det är svårt för oss att relatera till. Vi skulle behöva fler historier som knyter oss närmare klimatförändringen i vår tid.
Vad har du på gång annars?
– Film i väst, som är musklerna bakom mitt arbete, och jag smider planer. Vi hoppas kunna ta miljötänket i filmbranschen till nästa nivå under 2019. Jag hoppas också hitta ett riktigt bra filmprojekt där miljötänket genomsyrar allt både bakom och framför kameran.