Kommunstyrelsen klubbade nyligen igenom en ny plan för jämställdhet för Göteborg. Planen ska ersätta den nuvarande jämställdhetspolicyn och gäller för åren 2019–2023.
På sitt senaste sammanträde fastställde kommunstyrelsen en ny jämställdhetsplan för Göteborg, som ska gälla mellan åren 2019 och 2023. Planen ska ersätta den nuvarande jämställdhetspolicyn under en begränsad tidsperiod, eftersom policyn behöver uppdateras utifrån ny lagstiftning. Jämställdhetsplanen går i linje med den nuvarande jämställdhetspolitiska målen och är kopplad till den europeiska deklarationen för jämställdhet, CEMR. Planen innehåller förslag som konkretiserar sex utvecklingsområden som staden ska arbeta med för att få bättre styrning över frågorna.
Ett av utvecklingsområdena gäller rätten till frihet från våld, som enligt Eva-Marie Kjellström, planeringsledare för jämställdhetsfrågor i Göteborgs stad, är en av de viktigaste frågorna för Göteborg. Bland annat presenteras ett förslag om att förskola, grundskola och gymnasium ska samverka med socialtjänst och polis med förebyggande insatser för att främja frihet från våld.
– Förslaget handlar om hur vi ska arbeta för att motverka att våld överhuvudtaget uppstår. Det gäller inte bara fysiskt våld utan även trakasserier på nätet och vi behöver ta ett krafttag kring de här utmaningarna, säger hon.
Andra utvecklingsområden i den föreslagna jämställdhetsplanen gäller bland annat Göteborgs stad som en attraktiv arbetsplats, utbildning och arbete fritt från könsstereotypa normer, likvärdig och jämlik myndighetsutövning oavsett kön, och demokratiskt inflytande oavsett kön. Förslaget öppnar också upp för ett tredje juridiskt kön, ifall det kommer ett beslut på nationell nivå om det ska finnas.
– Vi målar inte in oss i att det handlar om ett binärt kön utan vi använder oss av ”oavsett kön” i våra målformuleringar.
Eva-Marie Kjellström tror att det kan bli lättare att få styrfart i frågorna i och med att Göteborgs stad idag har en central förskole- respektive grundskoleförvaltning. Enligt henne är en fördel med centraliseringen av verksamheterna att man kan ta ett mer samlat grepp kring frågorna.
När planperioden för jämställdhetsplanen är slut kommer ett nytt beslut att tas, för att avgöra om det är en ny tidsbegränsad plan eller en jämställdhetspolicy som behövs.
– Vi har många styrande dokument i staden. Kanske är det ”less is more” som behövs, antingen en jämställdhetsplan eller en jämställdhetspolicy, säger Eva-Marie Kjellström.
Ärendet går nu vidare till kommunfullmäktige, som ska ta ställning till planen innan den börjar gälla.
Sex utvecklingsområden
Åtgärderna i den nya jämställdhetsplanen är indelade i sex prioriterade utvecklingsområden:
• Jämställdhetsintegrering som strategi
• Socialtjänstens beslutshandläggning
• Utbildning och arbete
• Förebyggande arbete mot våld
• Demokratiskt inflytande i stadsutvecklingsprocesser
• Kompetensförsörjning och arbetsvillkor
Källa: Göteborgs stad