En av regeringens sex nya ministrar är Stockholms stads förra socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP). Hon blir ny jämställdhetsminister med ansvar för arbetet mot segregation och diskrimineringsfrågor.
– Vi är en feministisk regering. Jämställdhetsmyndigheten blir kvar. Hbtq-personers rättigheter stärks. Diskrimineringslagen skärps, sade statsminister Stefan Löfven (S) i sin regeringsförklaring på måndagsförmiddagen.
Därefter presenterade han Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister och minister ansvarig för arbetet mot segregation och diskriminering. Mellan 2014 och 2018 var Lindhagen socialborgarråd i Stockholms stad.
– Under förra mandatperioden i Stockholms stad jobbade vi mycket med inte minst våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Det är frågor jag känner väldigt starkt för, säger Åsa Lindhagen till SVT Nyheter.
Lindhagen kom i höstas in i riksdagen som ersättare för partikollegan Per Bolund. Genom utnämningen ingår hon i arbetsmarknadsdepartementet med Ylva Johansson (S), som utsågs till arbetsmarknadsminister med ansvar för arbetsmarknadspolitiken i den nya regeringen.
– Jag känner en stor glädje och tacksamhet för att arbeta med de här frågorna. Precis som statsministern sa i sin regeringsförklaring är det på dagen prick 17 år sedan Fadime (Sahindal) mördades och vi kommer aldrig acceptera att människor inte har rätt att bestämma över sina egna liv. Den här regeringen tillträder på ett mandat att bekämpa rasism och i det arbetet är arbetet mot diskriminering helt centralt, säger Åsa Lindhagen till TT.
Lindhagen är född 1980, uppvuxen i Norrtälje och utbildad civilingenjör. På Miljöpartiets hemsida skriver hon att hennes politiska engagemang föddes ”ur en stark känsla av att inte vara en passiv åskådare när det finns så mycket att förändra”.
Angående jämställdhet skriver Lindhagen: ”Människors möjligheter att leva sina liv ska inte begränsas av kön eller könsidentitet. Miljöpartiet är ett feministiskt parti, vi nöjer oss först när samhället är jämställt.”
Löfven lade fram fem nya ministrar utöver Lindhagen. Hans Dahlgren (S) blir ny EU-minister, Matilda Ernkrans (S) blir minister med ansvar för högre utbildning, Amanda Lind (MP) blir kulturminister, Jennie Nilsson (S) blir landsbygdsminister och Anders Ygeman (S) blir energi- och digitaliseringsminister.
Sedan den 21 januari 2019 styrs Sverige av en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det senare fick fem ministerposter i regeringen, till skillnad från sex poster föregående mandatperiod. Sveriges regering består av statsministern och 22 ministrar.
Inför dagens regeringsförklaring hade Stockholms nuvarande trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) varit med i spekulationerna kring nya ministrar. Men trots ett öppet visat intresse blev det ingen utnämning för Helldén.
Alla ministrar
Statsrådsberedningen
Statsminister Stefan Löfven (S)
EU-minister Hans Dahlgren (S)
Arbetsmarknadsdepartementet
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP)
Finansdepartementet
Finansminister Magdalena Andersson (S)
Biträdande finansminister Per Bolund (MP)
Konsumentminister Ardalan Shekarabi (S)
Försvarsdepartementet
Försvarsminister Peter Hultqvist (S)
Infrastrukturdepartementet
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S)
Justitiedepartementet
Justitieminister Morgan Johansson (S)
Inrikesminister Mikael Damberg (S)
Kulturdepartementet
Kultur-, idrotts- och demokratiminister Amanda Lind (MP)
Miljödepartementet
Miljö- och vice statsminister Isabella Lövin (MP)
Näringsdepartementet
Näringsminister Ibrahim Baylan (S)
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S)
Socialdepartementet
Socialminister Lena Hallengren (S)
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Utbildningsdepartementet
Utbildningsminister Anna Ekström (S)
Statsråd Matilda Ernkrans (S)
Utrikesdepartementet
Utrikesminister Margot Wallström (S)
Biståndsminister Peter Eriksson (MP)
Utrikeshandelsminister Ann Linde (S)
TT