Under de senaste dygnen har bilar satts i brand på en rad orter i landet. Åtta dygn i rad har bilar i Malmö brunnit. ”Vi kommer se mer av bilbränder och liknande uttryck för sociala klyftor”, säger forskaren Per-Olof Hallin.
I Malmö har över 70 bilar satts i brand sedan början av juli och i går grep Malmöpolisen en 21-årig man med bilen full av bensindunkar och en hammare att slå sönder rutor med.
De senaste dagarna har det brunnit på flera platser i landet, däribland i Jordbro i Haninge söder om Stockholm där sju bilar stuckits i brand, i Södertälje, Borås och lilla Ronneby i Blekinge.
Inga misstänkta gärningsmän ska ha gripits för den senaste nattens bränder.
Nio platser
I Husby natten till tisdagen blev två bilar helt utbrända.
– Totalt var det 47 fordon i den delen av garaget och de flesta av dem har fått rökskador, säger Sven-Erik Olsson vid polisen i Stockholm till TT.
Även Malmö drabbades återigen hårt av bilbränder under natten till tisdagen. Under loppet av en dryg halvtimme fick polisen in larm om bilbränder på nio platser i Malmö.
– Vi i har fått många larm om bilbränder utomhus, de flesta ligger på adresser i Hyllie, sade Anna Göransson, presstalesperson, polisregion Syd.
Bilbränderna är ett uttryck för de olika villkor som grupper i samhället lever under, enligt Per-Olof Hallin, professor emeritus vid Malmö högskola, som samarbetar med polisen om analyser av så kallade utsatta områden.
Tid förändra
– Det kommer att ta tid att förändra, vi talar om en lång tidsperiod mellan 10 och 20 år. Nya generationer växer fram där det finns stor risk för social utsatthet, särskilt för barn, säger han.
Han menar att politikerna sedan 90-talet tillåtit segregationen att växa och att de nedprioriterar problemen på flera plan.
– Det finns inget politiskt parti som systematiskt arbetar i eller prioriterar de här grupperna. Dels därför att det inte handlar om så många människor, runt 5 till 10 procent av befolkningen, men många av dem röstar inte, säger han.