Kolförsäljning, familjesplittringar och flyktingutvisningar. Som aktivist är det svårt att känna hopp just nu. Årets nederlag för miljö och mänskliga rättigheter skapar tvivel och ångest. Vad spelar kampen för roll när makthavarna ändå kör över oss?
Dessa känslor är berättigade. Men de speglar inte hela sanningen. Vi vet ju alla att kollektiv kamp förändrat världen i grunden – och fortsätter göra det. Historien är fylld av hoppingivande exempel. Rösträttens införande. Indiens frigörelse. USA:s medborgarrättsrörelse. Kampen mot apartheid. Alla dessa kamper har i grunden förändrat världen till det bättre.
Just nu pågår otaliga kamper över hela jorden. Urfolks frihetskamp från Sydamerika till Sápmi. Black Lives Matter. Klimatrörelsen. Refugees Welcome. Funkisrörelsen. Feminismen. Djurrättsrörelsen. Dessa kamper är oerhört betydelsefulla för miljontals liv och för vår planets framtid. Varje dag kommer nya segrar, i det stora och i det lilla. Och för varje ny person som ansluter sig till kampen närmar vi oss en hållbar och solidarisk värld där alla får leva i fred och frihet.
Detta är det bästa botemedlet mot min egen politiska ångest: vetskapen att jag inte är ensam. Att jag bara är en liten del av globala folkrörelser av miljoner människor som fortsätter kämpa för rättvisan, solidariteten och planeten. Och som en sådan del får en ibland uppleva segrar i det lilla.
En sådan seger var Råstasjön. Kampen för att bevara denna värdefulla fågelsjö i Solna började 2013, då kommunen presenterade planer på att hugga skogen intill för att bygga höghus och vägar. Ett par lokalbor startade snabbt en namninsamling, och kallade tillsammans med Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen till ett uppstartsmöte för Nätverket Rädda Råstasjön. Inför mötet trodde vi att kanske fem personer skulle dyka upp – nästan ingen kände till frågan.
Det kom 30 personer. Nästa möte kom över 100 deltagare. Vi samlade namn och delade flygblad på plats vid sjön, ordnade fågelguidningar där vi visade sjöns naturvärden, och genomförde demonstrationer och fackeltåg med hundratals medverkande. Frågan växte explosionsartat. Samtliga partier i kommunfullmäktige bjöd in oss till samtal, vi kom på förstasidan i lokaltidningen och DN Stockholm, SVT ABC och TV4 Stockholm uppmärksammade alla kampen.
I början var vi en handfull aktivister som kämpade i en okänd, lokal fråga. Bara ett år senare hade vi hela 20 000 underskrifter på namnlistan och Råstasjön blev Solnas kanske största valfråga 2014.
Makthavarna backade lite från de ursprungliga planerna, men röstade igenom ett nytt förslag som fortfarande innebar massiv miljöförstörelse. Vi gav oss inte, utan överklagade till länsstyrelsen – som försvarade avverkningen. Vi överklagade igen – men miljödomstolen sa också ja till miljöförstöringen. Och vi överklagade en sista gång – och då vann vi. Mark- och miljööverdomstolen stoppade exploateringen. Tack vare flera år av intensiv kamp lyckades vi rädda Råstasjön. Kampen fungerar.
Asylaktivisterna. Flyktingarna som kämpar mot den nya politiken är hjältar.
Mörkläggning. Regeringen hemligstämplar dokument om Vattenfalls kolförsäljning.