12 januari
Konst: Vernissage: Norm(a) POV
Norm(a) POV är en konstutställning där konstnärerna skildrar sina perspektiv genom medier som måleri, kintsugiskulptur, video och 360-video. Norma är en kreativ verkstad för unga kvinnor och transpersoner med psykisk ohälsa som drivs av Forum Skill. Pågår till och med den 10 februari.
Tid: 13.00–15.00
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: Gratis.
Samtal: Konstruktionen av hemmafrurollen
Stadsbiblioteket i samarbete med Konsthallen bjuder in till ett samtal mellan konstnären Petra Hultman och författaren Kristina Sandberg om konstruktionen av hemmafrurollen och den ideologi som omgärdar den. Samtalet följs av en specialvisning av Petra Hultmans pågående utställning.
Tid: 14.00–15.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
Musik: Lundgren-Wakenius Quartet
Jan Lundgren är en av våra allra främsta jazzmusiker. Han har genom ett femtiotal utgivna fonogram och i en mängd projekt och samarbeten, visat på sin förmåga att omfamna traditionen samtidigt som han ständigt förnyar sig. Denna kväll uppträder han tillsammans med gitarristen Ulf Wakenius.
Tid: 18.00
Plats: Nefertiti
Kostnad: 260 kronor.
15 –18 januari
Musik: Låtarna som byggde folkhemmet
Harald Treutiger och Ingmari Dalin levererar roliga anekdoter och framför låtarna som alla lyssnade på när vi gick från Lortsverige till ett av världens rikaste och bästa länder, när folkhemmet stod på topp. Det blir en stund av igenkänning i det som en gång fick hela folkparksrörelsen att jubla.
Tid: 12.00
Plats: Stadsteatern
Kostnad: 230 kronor.
15 januari
Föredrag: Rörelser i skogen
Rörelser i skogen handlar om människor på färd genom ett nordligt skogslandskap, från medeltid, genom nuet och in i en postapokalyptisk framtid. I bakgrunden vilar skogen som en röd tråd. Ett föredrag med Per Johansson, författare och Thomas Örn Karlsson, fotograf.
Tid: 18.00–21.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
Konstvernissage: Inre Yttre
Konstnären Hedvig Dillner välkomnar till en färgglad utställning i Frilagrets kafé. Utställningen handlar om tankar och känslor vi har i vardagen. Vernissage för utställningen är på tisdag, den 15, med snacks och mingel. Utställningen visas till och med den 27 januari.
Tid: 18.00
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.
16 januari –19 januari
Musik: Sirenfestivalen
Högskolan för scen och musik bjuder in till Sirenfestivalen som presenterar ny ljudkonst, elektronisk musik och performance. En av Göteborgs mest nyskapande festivaler som arrangeras varje år av studenter vid kompositionsutbildningen och individuella musikerprogrammet.
Tid: Varierande
Plats: Varierande
Kostnad: Gratis.
16 januari
Samtal: En kväll med Tid
Hasselblad center välkomnar till en kväll om tid. Tillsammans med moderator Eric Schüldt kommer astrofysiker Maria Sundin, filosof Hans Ruin och regissör Frida Röhl att utveckla begreppet tid. Samtalet Tid är en del av samtalsserien Minne, Förgänglighet, Tid.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Hasselblad center
Kostnad: 0–60 kronor eller årskort.
17–20 januari
Musik: Frontside Kammarmusikfestival
Det är premiär för festivalen Frontside – Gothenburg international chamber music festival som arrangeras på Röda sten. Festivalen gästas av en rad svenska och internationella musiker. En röd tråd av amerikansk musik, som påverkat europeisk konstmusik och vice versa, löper genom festivalen.
Tid: Varierande
Plats: Röda sten konsthall
Kostnad: Varierande.
Film: Göteborgs lilla filmfestival
Det är återigen dags för Göteborgs lilla filmfestival. Här finns det filmer från världens alla hörn för barn och unga som helt enkelt älskar film. Dessutom arrangeras massor av filmaktiviteter och prova-på-aktiviteter i Drakens foajé. Barnen kan testa att skådespela, skriva manus och animera.
Tid: Varierande, 17–20 januari
Plats: Varierande
Kostnad: 50 kronor per film.
17 januari
Konstvernissage: Hypnagogia
Galleri Nevven bjuder in till vernissage för grupputställningen Hypnagogia med konstnärerna Alice Visentin, Claire Milbrath och Frederik Næblerød. Hyponogogia är ett tillstånd mellan vakenhet och sömn, där medvetandet rör sig mellan dröm och verklighet. Pågår till och med den 10 februari.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Nevven Gallery
Kostnad: Gratis.
Litteratur: Durs Grünbein och Aris Fioretos
Göteborgs litteraturhus välkomnar den tyska poeten och essäisten Durs Grünbein, som inleder 2019 med ett Sverigebesök. Han samtalar med författaren Aris Fioretos om ett ovanligt författarskap. Samtalet sker på engelska med inslag av tyska och svenska.
Tid: 19.00, 17 januari
Plats: Göteborgs litteraturhus.
Kostnad: Gratis.
Välgörenhetskonsert:: Maskrosbarn
Frilagret bjuder in till en välgörenhetskonsert fylld med låtar av bland andra Coldplay, Molly Sandén och Miss Li. Det blir uppläsning av berättelser från Maskrosbarn, som är en barnrättsorganisation som stödjer unga med föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk.
Tid: 19.30–21.00
Plats: Frilagret
Kostnad: 50 kronor.
Musik: Svens kapell
Svens kapell tolkar visor av Ruben Nilsson och Dan Andersson på sitt speciella sätt. De lyfter fram Ruben Nilsons finurliga och humoristiska visor och Dan Andersson som alltid känns aktuell med sina vackra, kloka och tidlösa texter. Trion består av Sven Appel, Åsa Ericsson och Gunnel Samuelsson.
Tid: 20.00
Plats: Musikens hus
Kostnad: Gratis.
18 –20 januari
Film: Den dåliga filmfestivalen
De allra flesta dåliga filmer man ramlar över under sitt liv är timmar man vill och kommer att glömma. En seg story, en kass dialog, ett förvirrande kameraarbete eller en dålig skådespelarinsats kan förstöra en kväll. Dessa vill Bio Roy hylla genom sex visningar av riktigt, dåliga filmer.
Tid: Varierande
Plats: Bio Roy
Kostnad: 110 kronor per film.
18 januari
Konst: Sara Wolfert – Ear Channel & Lion
Sara Wolferts installation Ear Channel & Lion (Waking of the Sleeping Lion Ear) är en utställning om megahiten The lion sleeps tonight (tidigare titlar: Wimoweh/Mbube), som blev en skandal när den egentliga upphovsmannen aldrig fick erkännandet för låten medan andra tjänade pengar på den.
Tid: 13.00–17.00
Plats: Galleri Box
Kostnad: Gratis.
Musik: Peter Asplund Aspiration med Lars Jansson
Peter Asplund är en av Sveriges främsta trumpetare. Han har släppt åtta album i eget namn, nominerats till Grammis och fått Jazzsveriges främsta utmärkelse, Gyllene skivan. Tillsammans med sin egen kvartett och en rad andra band har han turnerat runt om i världen.
Tid: 18.00
Plats: Nefertiti
Kostnad: 220 kronor.
Musik: Joy
Ständigt aktuella Joy är tillbaka i en ny skepnad. Under 2018 släppte hon ny musik, ställde ut en egen konstsamling och spelade runt om i Norden. Nu har hon släppt en helt ny ep på engelska. Först ut är singeln Coin collector som Joy själv beskriver som sitt personliga anthem. Hon besöker nu Pustervik.
Tid: 21.00, 18 januari
Plats: Pustervik
Kostnad: 180 kronor.