Artikeln ”Redo att reformera – Hyresgästföreningen öppnar för friare hyressättning” i Dagens Industri får kritiken att flöda i kommentarsfälten på Hyresgästföreningens Facebooksida. Men förbundschefen betonar att det finns förbehåll – skatter och ränteavdrag ska till exempel också tas med i beräkningen.
Inför valet 2018 lanserade Hyresgästföreningen (HGF) en kampanj mot att införa marknadshyror. I valets efterspel, som handlar om vem som ska regera landet, är hyressättningen en pusselbit. Liberalernas partiledare Jan Björklund vill att hyrorna släpps fria i nyproduktion och Centerpartiets ledare Annie Lööf vill att hyrorna ska kunna sättas friare.
I M+KD:s budget slopas investeringsstödet till nya hyresrätter.
Hyresgästföreningen är en medlemsorganisation för hyresgäster i Sverige.
Nu uttalar sig förbundschefen Jonas Nygren i artikeln i Dagens Industri och han vill ”se en bred bostadspolitisk uppgörelse där frågan om hyrorna ska diskuteras tillsammans med andra frågor, som skatter och finansiering av nya bostäder”. Föreningen anser också att rot-avdraget bör utvidgas till att gälla även hyresrätter.
Stockholmshyran ges som exempel
Förbundschefen öppnar upp för en reformering av hyressättningen under förutsättning att parterna på hyresmarknaden får sätta ramarna för hur systemet ska fungera. Den så kallade Stockholmshyran lyfts fram som ett gott exempel på när parterna blivit överens om förändringar. Stockholmshyran, som blev klar före jul, innebär att hyran ska bestämmas utifrån ett poängsystem där till exempel läge och standard får stor betydelse.
“Vi vill inte att hyresrätten ska bli för smal, bara för en viss grupp, utan den ska vara en attraktiv produkt som efterfrågas av olika inkomstgrupper, i olika faser i livet”, säger han till tidningen.
I dag bor 400 000 stockholmare i hyresrätt. Enligt HGF:s video om Stockholmshyran är det i dag inte ”helt tydligt” hur hyran sätts och för att hyrorna ska sättas efter samma måttstock har ett arbete med systematisk hyressättning påbörjats. Hyressättningen bygger på storlek, standard, fastighet (till exempel ålder, hiss), läge och service.
"Detta är inte förankrat i rörelsen"
Artikeln i Dagens Industri, DI, som är låst bakom betalvägg, har på måndagen fått över 100 kommentarer på HGF:s Facebooksida.
”Detta är inte förankrat i rörelsen. Vi har kraftsamlat mot marknadshyror/friare hyressättning under hela valåret, vi svarade C och L med vårt motstånd och varnade S för att vi skulle mobilisera om de vek sig. Detta är inte en eftergift som finner stöd i medlemsleden, hos förtroendevalda eller regioner.” Det skriver Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige med 75 000 medlemmar, i en kommentar.
Hyresgästföreningen svarar: ”Här kommer en artikel där förbundschef Jonas Nygren utvecklar. Och den är inte bakom betalvägg”. Vidare skriver de: ”Vi beklagar DI:s val av rubrik då den skapar förvirring. Hyresgästföreningen är fortsatt emot marknadshyror. Vi är däremot beredda att diskutera hyressättning, men i ett bredare samtal om bostadspolitiken, där helhetsgrepp tas om finansiering, skatter och hyressättningen.”
Vill föra samtal om bostadspolitik
Även riksdagsledamot Lars Beckman (M) kommenterar: ”Så nu vill Hyresgästföreningen ha marknadshyror? Hade ni inte kampanj mot det hela 2018?” I svaret står: ”Men Lars Beckman, du är ju en klok människa med förmåga. Du känner ju väl till vår hållning kring marknadshyror och den ligger fast. Vi vill föra ett samtal med dig och dina kollegor i riksdagen om bostadspolitiken eftersom den inte fungerar just nu och du är en av alla politiker som påverkar den. Hälsningar Peter Skeppström, Opinionsansvarig Hyresgästföreningen.”
Den efterföljande artikeln i ETC har drygt 40 personer kommenterat på HGF:s Facebooksida. Bland kommentarerna: ”Verkar som ni inte står på den lilla människans sida längre. Är det vad man betalar medlemsavgift för?” och ”Jag är medlem i hyresgästföreningen och har aldrig fått information från er om detta. Ska inte medlemmarna vara med och besluta om sånt här?”.
Andra är inte kritiska: ”Vissa av er i tråden får nog läsa på lite…så klart att Hyresgästföreningen inte vill ha Marknadshyror. HGF vill att alla hyresgäster ska bo bra till en rimlig kostnad.”
Stockholmshyra
• Dagens hyressättning utgår från ett system om vilka förhållande som rådde när fastigheten byggdes. Två hyresgäster som bor i likvärdiga lägenheter på samma gata kan i dag ha olika hyror.
• Stockholmshyran berör hyresgäster hos Stockholms tre kommunägda bostadsbolag; Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder.
• Arbetet med systematisk hyressättning sker i flera steg. Verktygets egenskaper för vad som påverkar hyran, till exempel område, hustyp, lägenhet och service och en plan för implementering, planeras finnas på plats under 2019.
• Vissa hyror kommer att höjas något genom intrappning över tid, andra hyror kommer sannolikt i stället frysas (eller sänkas) under en period.
• Målsättningen är att nya hyror ska kunna börja införas 2020.
Källa: Hyresgästföreningen