Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Alfrida och sommarhettan gör oss krismedvetna

Pi Fris /SvD/TT | Fredrik Qvarnström driver Sveriges första e-handels-överlevnadsbutik.

Kommer prepperlådorna med spritkök, ficklampor och vattenflaskor snart finnas i varje svensk källare? Kanske. Osäkerheten i världen, sommarens hetta och nu stormen Alfrida gör allt fler medvetna om sårbarheten, enligt Civilförsvarsförbundet.

I våras damp broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från MSB ned i våra brevlådor. Men vad hände sedan?

– När broschyren kom märkte vi en enormt ökat medvetenhet, och vi säljer massor av stormkök, smarta ficklampor och vevradioapparater när vi står på torgen runtom i landet, berättar Gunilla Nordgren, ordförande i Civilförsvarsförbundet.

Sedan kom den heta sommaren, med bränder och torka, och problem för bönder som producerar vår mat. Nu har stormen Alfrida lamslagit både Gotland och stora delar av Uppland och Roslagen.

– Många tänker ”oj, vad det kan hända saker fort” och medvetenheten ökar. Men det är tråkigt att det ska behövas, säger Gunilla Nordgren.

Det är många som känner att tryggheten hotas på olika sätt, förklarar hon.

Fredrik Qvarnström, som driver nätföretaget Överlevnadsbutiken, märkte också av ett ökat intresse i våras, då broschyren kom.

– Men allra mest var det när det här betänkandet från utredningen om vår beredskap kom ett år tidigare, då beredskap för sju dagar diskuterades.

Alfrida har visat på vår sårbarhet, fortfarande flera dagar efter stormen är tusentals människor utan el, värme, telefon och vatten.

– Jag kan inte säga vad den här stormen kommer att innebära, men kanske att informationen om behovet av beredskap når ut till folk nu.

Han tycker dock att mindre prövningar och katastrofer, som Alfrida och strömavbrotten, kan föra något gott med sig. Även om det förstås är jobbigt för dem som drabbas.

– Det visar hur sårbara vi är, så att man kan förbereda sig. Då kan man skaffa sig det som behövs för att i alla fall laga mat, lyssna på radio och få tillgång till vatten. Men det finns också sådant som inte innebär att köpa grejer, som att se till att det inte finns träd för nära huset och att saker sitter ordentligt fast på huset, säger Fredrik Qvarnström.

Både han och Civilförsvarsförbundet kommer att peka på sommarvärmen, bränderna, stormar och strömavbrott framöver.

– Många är nog lite nyvakna, men jag ska informera om hur man gör vid strömavbrott, säger Qvarnström.

– Vi ska lägga verksamhetsplanen nu, och det som hänt under året ska förstås spela in på den, säger Gunilla Nordgren.

Hon ser ett uppvaknande hos politikerna.

– Vi behöver ett civilförsvar, inte bara kanoner och flygplan. Det behövs också utbildning av frivilliga, som kan hjälpa till i olika slag av nödsituationer, som nu vid stormen. Då öppnas bland annat skolor för att äldre ska kunna bo där, och det är vi som utbildar dessa frivilliga.

Hon tycker att vi är dåligt förberedda på riskerna i vårt samhälle, inte minst vårt beroende av el. Det blev tydligt även under Alfridas framfart.

Mobilmaster fungerar inte utan el, inte heller alla de elbilar som nu väller fram på bilmarknaden.

– Går elen funkar inte elbilen. Sjukvård, matbutiker, bränsle, läkemedelsförsörjning fungerar inte heller. Det är läskigt, säger Gunilla Nordgren.

Staten vill att vi ska klara oss själva

72 timmar – så länge vill staten att vi ska klara oss själva, enligt sajten dinsäkerhet.se som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Samtidigt sägs att vi ska vi vara beredda på längre avbrott, men att myndigheterna inte vill låsa fast sig vid någon absolut gräns.
I våras kom broschyren ”Om kriget eller krisen kommer”. från MSB. Där ges exempel på kriser som kan utlösas av till exempel strömavbrott: Störningar i viktiga it-system kan påverka elförsörjningen. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:
• Värmen försvinner.
• Det blir svårt att laga och förvara mat.
• Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.
• Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
• Det går inte att tanka.
• Betalkort och bankomater fungerar inte.
• Mobilnät och internet fungerar inte.
• Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
• Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.
Källa: MSB:s dinsäkerhet.se samt broschyren ”Om kriget eller krisen kommer”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV