Det är framför allt ett förhöjt hot mot Sveriges säkerhet som ligger bakom stängningen av det välbesökta turistmålet Kaknästornet i Stockholm.
– Vi vill inte att den verksamhet som bedrivs här exponeras för eventuella hot, säger säkerhetschefen för Teracom, Johan Petersson.
Skälet till att Kaknästornet stängs för allmänheten är inte som tidigare uppgavs att det skulle bli för dyrt att renovera. Det verkliga skälet är att det finns en oro för att främmande makt ska kunna ta över samhällsviktig kommunikation, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.
– Vi har kommit till slutsatsen att det inte är lämpligt att kombinera den verksamhet vi bedriver med att ha publikverksamhet i tornet. Vi har utrett och övervägt det här beslutet i två år, men det är ett ansvarfullt beslut för Sveriges säkerhet, säger Teracoms säkerhetschef Johan Petersson till TT.
Statliga Teracom AB driver det svenska marknätet för radio och tv utifrån tornet, som därför är ett skyddsobjekt.
– Den verksamhet som bedrivs i tornet är väldigt skyddsvärd. Det är ett skyddsobjekt och en samhällskritisk anläggning. Vi vill inte att den verksamhet som bedrivs där exponeras för potentiella hot som finns, säger säkerhetschefen.
Det handlar framförallt om information om verksamheten som Teracom driver i tornet och dels om direkta hot mot själva byggnaden. Experter inom underrättelsetjänst och polis gör enligt Johan Petersson även bedömningen att främmande makter under senare tid blivit mer intresserade av verksamheter som den i Kaknästornet.
TT: Kan man inte ha öppet men ha fler vakter?
– Nej, den bedömningen har vi inte gjort. Vakterna i sig skulle inte vara en lösning, man kan säkert åstadkomma en viss nivå av säkerhet med fler åtgärder, men det skulle vara mycket kostnadsdrivande, säger Johan Petersson.
Kaknästornet
Kaknästornet är 155 meter högt. Högst upp finns en present- och souvenirshop samt en restaurang med bar och ett våningsplan för besökare som vill se på utsikten. Hissen upp tar 30 sekunder.
En klar dag är det möjligt att se så långt som 6 mil.
Här finns även Teracoms operativa center, som dygnet runt kopplar och övervakar alla program som går ut över det svenska marknätet.
Arkitekterna som ritade tornet hette Hans Borgström och Bengt Lindroos.
Det började byggas 1963 och invigdes 12 maj 1967 av kommunalpolitikern Hjalmar Mehr och Olof Palme, som då var kommunikationsminister.
Namnet kommer från den medeltida by som låg på platsen.
Tornet placerades på platsen på grund av närheten till radio- och tv-husen på andra sidan Gärdet.
Källa: Kaknästornet