Startsida - Nyheter

Zoom

Fler uppsamlingsplatser för julgranar

Stina Stjernkvist | En av Stockholms Vatten och Avfalls uppsamlingsplatser för julgranar.

Stockholm Vatten och Avfall utökar antalet uppsamlingsplatser för granar.
– Förra året utökades antalet insamlingsplatser till att även omfatta Stockholms ytterområden. I år utökar vi servicen med ytterligare 23 nya platser över hela Stockholm, säger Peter Nyström, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall.

Många väljer att fira jul utan julgran men varje år uppskattas tre miljoner hushåll i Sverige skaffa gran. Om du ska ha julgran är det bästa valet en Krav-märkt gran enligt Naturskyddsföreningen. Både den vanliga granen, också kallad rödgran, och kungsgran finns som Krav-märkta. Om det inte finns Krav-märkta granar är det bästa alternativet att köpa en rödgran. Ju närmare den har odlats desto bättre.

Ännu bättre är, om du känner till en skogsägare, att fråga om det finns områden där det har slagit upp många mindre granar som ändå behöver gallras. Du behöver alltid markägarens tillåtelse för att ta en vildväxande gran.

Det sämsta för miljön är plastgran, även om den används i många år. Den totala miljöpåverkan – inräknat produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – är störst med plastgranen.

Av de drygt halvmiljonen julgranar som säljs i Stockholmsområdet var utbudet gällande ekologiskt odlade granar ”ganska skralt” rapporterade Mitt i. Ingen av de tre stora julgransförsäljarna; Bauhaus, Plantagen och Ikea sålde ekologiska granar. Av cirka 160 julgransodlare i landet sålde endast fem kravmärkta granar enligt Krav, en organisation som utvecklar regler för ekologisk odling och djurhållning, förädling och tjänster.

Flest stockholmare lämnar på uppsamlingsplats

”Din gamla gran ger biokol till staden”, står det på Stockholm Vatten och Avfalls hemsida. ”Det hjälper kanske att veta när du bär din gamla gran till insamlingsplatsen? Du gör en viktig insats för vår stads miljö och klimat. Biokolen används som jordförbättring och får det att grönska i Stockholms planteringar.”

– De flesta stockholmare lämnar sin gran på en av de uppsamlingsplatser som finns i Stockholm som är markerade med skyltar, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm Vatten och Avfall.

Det kommunalägda bolaget förser enligt egen uppgift 1,4 miljoner stockholmare med kranvatten, renar avloppsvatten och ser till att avfallet tas om hand.

Insamlingen av gamla julgranar, som pågår från den 25 december 2018 till den 31 januari 2019, sker vid 88 platser i Stockholms stad. 73 av platserna är fasta, övrig uppsamling består av ambulerande sopbilshämtning. Samtliga uppsamlingsplatser är markerade med skyltar.

"Granen kommer att fungera som en kolsänka"

Julgranarna som samlas in återvinns på en biokolsanläggning i Högdalen. Vid produktionen av biokol tillvaratas även värmen från rökgaserna som blir till värme i fjärrvärmenätet. Biokol sänker nivån av koldioxid i atmosfären eftersom det låser ner kol i jorden under lång tid.

– Uppsamlingsplatserna är en service som vi ordnar för att det ska bli lätt att göra sig av med sin gran. Stockholmarna kan även lämna sin gran på en av våra återvinningscentraler. Vi tar hand om granen och återvinner dem till biokol vilket innebär att kolet binds i marken under tusentals år. Granen kommer då att fungera som en kolsänka, säger hon.

Energin från en gran som eldas i värmeverk räcker till el för fyra maskiner med tvätt enligt Naturskyddsföreningen, som sätter fokus på natur- och miljöfrågor.

Julgranen räknas som grovavfall och kan lämnas på återvinningscentraler året runt. Om det finns ett grovsoprum i anslutning till fastigheten där du bor kan granen klippas ner och läggas i en sopsäck där.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV