Radar

Domen mot Reutersjournalister överklagad

Reutersjournalisten Wa Lone intervjuas medan han eskorteras av polis från domstolen i Rangoon där överklagan lämnades in på måndagen.

De två Reutersjournalister som i september dömdes till sju års fängelse i Myanmar har via sina advokater lämnat in en överklagan. ”Detta sjuåriga fängelsestraff är ett misstag”, sade advokaten L. Khun Ring Pan inför domstolen när överklagan lämnades in.

32-åriga Wa Lone och 28-åriga Kyaw Soe Oo greps i december 2017 och dömdes senare för att ha tagit emot hemliga statsdokument i samband med en granskning av ett massmord på män och pojkar från den muslimska folkgruppen rohingya i delstaten Rakhine.

Domen väckte starka reaktioner runtom i världen och Reuters säger att reportrarna gick i en gillrad fälla.

– De försökte ta reda på vem som var inblandad i fallet (massakern). Det var därför de försökte få till ett möte med polisen, säger L. Khun Ring Pan.

– De bad aldrig att få någonting hemligt.

Rättighetsgrupper har beskrivit rättegången som en fars och bland andra USA:s vicepresident Mike Pence har bett den myanmariska ledaren Aung San Suu Kyi att ingripa, vilket hon inte hörsammat.

Wa Lone och Kyaw Soe Oo utsågs tidigare i december till årets person i tidsskriften Time Magazine, tillsammans med andra journalister som förföljts och i vissa fall dödats i sitt arbete.

Över 720 000 rohingyer har flytt från Rakhine till Bangladesh sedan den myanmariska militären inledde en hårdför insats i området. De flyende har vittnat om massakrer, våldtäkter och nedbrända byar och FN:s utredare har uppmanat Myanmar att ställa ansvariga generaler inför rätta för misstänkt folkmord.

Landets militär hävdar att man enbart försvarat sig mot militanta rohingyagrupper.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV