Tumultartade scener har utspelat sig runt paradgatan Champs-Élysées i Paris. Bilar och byggnader stacks i brand och tusentals demonstranter protesterade mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik. Minst 80 personer varav flera poliser har skadats.
FRANKRIKE Demonstranter har kastat sten mot polisen, som i sin tur skjutit tårgas. Över 200 personer har gripits. Räddningstjänsten i Paris har under eftermiddagen och kvällen släckt eldar i byggnader och bilar.
Enligt det franska inrikesdepartementet är det omkring 75 000 personer som under lördagen deltagit i protesterna runt om i Frankrike vilket är något färre än förra helgen då drygt 80 000 demonstrerade. Kulmen på de franska protesterna, som inleddes för omkring en månad sedan, ägde rum för två veckor sedan då närmare 300 000 människor demonstrerade runt om i Frankrike.
Macron upprörd
Men trots att antalet demonstranter minskar blir inte protesterna mindre våldsamma.
Flera medier, som exempelvis BBC, rapporterar att det bland fredliga demonstranter finns flera personer som döljer sina ansikten bakom masker.
Butiker på gatan med kända varumärken Som Chanel, Dior och Apple fick sina rutor krossade. Även Triumfbågen och flera andra klassiska Parismonument attackerades.
– Jag är chockad över attackerna mot franska symboler, säger Frankrikes premiärminister Édouard Philippe i en kommentar till skadegörelsen.
– Vi är inställda på dialog, men också för att man ska har respekt för lagen.
Macron själv kommenterade lördagens upplopp från Buenos Aires där han deltog G20-ländernas toppmöte.
– Inget skäl rättfärdigar att myndighetspersoner attackeras, att företag plundras, att förbipasserande och journalister hotas eller att Triumfbågen skändas, sade den franske presidenten.
– Jag kommer aldrig att acceptera våld.
Allmän protest
En av dem som under lördagen tagit sig till Champs-Élysées är Philippe, som arbetar som kock på en gymnasieskola i Essonne utanför den franska huvudstaden.
– Med alla de här skattehöjningarna finns det inga pengar kvar till mat i slutet av månaden, säger han till nyhetsbyrån AFP.
Även i Marseille, Lille och flera andra franska städer hålls protester, rapporterar Le Monde.
De så kallade Gula västarna, som ligger bakom demonstrationerna, vände sig ursprungligen mot höga dieselpriser, men har sedan vuxit till en allmän proteströrelse. I fokus för anhängarnas vrede står Macrons politik, som demonstranterna anser leder till orimligt höga levnadsomkostnader. Även uppluckrade regler för anställningsskydd och omstridda förändringar av det statliga järnvägsbolaget SNCF får kritik.
Vände på klacken
I fredags bjöd Frankrikes premiärminister Édouard Philippe in åtta representanter för Gula västarna till en dialog, men bara två dök upp. En av dem, Jason Herbert, vände dock på klacken då han fick veta att han inte skulle tillåtas ta med tv-kameror in för att direktsända mötet, enligt AFP.
– Vi vill ha tillbaka vår värdighet och vi vill kunna leva på vårt arbete. Det är absolut inte fallet i dag, sade han till journalister efteråt.
Samma dag hölls Gula västarna-inspirerade protester även i grannlandet Belgien. Polisen satte då in vattenkanoner och tårgas mot flera hundra demonstranter som kastat sten mot premiärminister Charles Michels kontor.
Ett 60-tal personer greps.
Även i La Réunion, en fransk ö i Indiska oceanen, har stora demonstrationer hållits.
Gula västarna är inte knutna till något parti eller fackförbund. Den platta organisationen har skapat frustration hos regeringen i Paris, som inte vet vem de ska diskutera med.
TT-Reuters-AFP
Bakgrund: Bensin- och dieselförbud i Paris om sex år
Bakom missnöjet i Frankrike ligger en prisökning på bensin och diesel.
Orsaken är dels att priset på råolja steg på den internationella marknaden i oktober, dels har den franska regeringen även justerat skatterna på bensin och diesel vilket gjort den senare dyrare.
Dessutom planeras ytterligare en höjning av skatten på diesel med 6,5 cent (cirka 70 öre) per liter i början av 2019. Den höjda dieselskatten är avsedd att förmå bilägare att byta till miljövänligare bilar.
Men missnöjet och protesterna från Gula västarna har haft en viss inverkan. I mitten av november uppgav regeringen att man tillför extra pengar för att hjälpa bilägare med låg inkomst.
Paris är en av de europeiska storstäder som sagt att bensin- och dieseldrivna bilar ska förbjudas senast 2025. På riksnivå har Frankrike målet att stoppa försäljningen av fossildrivna bilar senast 2040.
Källa: Reuters, Euronews