I år är det tio år sedan den amerikanska organisationen Epilepsy foundation utsattes för en hackerattack. Hackarna lade ut blinkande bilder och mönster på organisationens diskussionsforum, vilket ledde till att flera användare drabbades av epileptiska anfall. Attacken klassades som den första som hade som mål att fysiskt skada datoranvändare. I dag lever vi i en värld där allt mer teknik omkring oss blir uppkopplad till nätet och därmed gör oss sårbara för attacker.
I somras sköljde en våg av bluffmejl över Sverige. Bedragarna påstod sig ha bevis för att du surfat på porrsajter och hotade att skicka filmer på detta till dina vänner och familj om du inte betalade. Som ett resultat uppmanade polisen till att täcka för ens webbkamera. De var inte de första som gjorde det. För två år sedan rekommenderade den dåvarande FBI-chefen James Comey alla att tejpa för sina webbkameror. Han jämförde det med att låsa sin bil eller ytterdörr på natten.
Vilket för oss till vår sköna nya värld av anslutna apparater – tv, lampor, kylskåp, bilar, leksaker – det som kallas för internet of things, eller sakernas internet. Det är inte längre bara webbkameror och datorer som står på glänt för objudna gäster. Vi har omringat oss med nyckelhål in i våra liv. Problemet är att väldigt många av dessa ”smarta” apparater är dåligt skyddade och enkla att hacka.
Något ett amerikanskt par upptäckte alltför väl när de år 2014 vaknade mitt i natten av att någon skrek obsceniteter i bebisrummet. Det visade sig till deras förskräckelse att någon hackat sig in i deras babymonitor. Att leksaker hackas har blivit så pass vanligt att FBI i fjol skickade ut en konsumentvarning gällande internetanslutna leksaker.
När sakernas internet tar allt mer utrymme i våra dagliga liv kan dessa attacker mycket väl sätta människoliv i fara. Bilar har blivit hackade ett flertal gånger, när någon med endast en laptop lyckats ta full kontroll över fordonet. Lampor kan släckas och tändas. Toaletter spolas. Kylskåp användas för att skicka spam och för ett par år sedan visade några säkerhetsexperter hur de kunde ”kidnappa” en termostat. Som demonstration lämnade de ett meddelande som krävde 300 dollar inom 24 timmar, annars skulle de sätta temperaturen på max.
Experter förutspår att år 2025 kommer det att finnas 75 miljarder anslutna apparater i världen. Och inte bara runt omkring oss, utan även i oss. För två år sedan beskrev forskare hur de lyckats hacka sig in i flera pacemaker. Väl ”inne” kunde de utdela elchocker och även stänga av livsuppehållande funktioner. Efter det har hundratusentals pacemaker återkallats.
I en teknologisk era där Sapiens-författaren Yuval Harari siar om nästa generation av mänskligheten – Homo Deus. Där vi använder oss av medicinska implantat för att förbättra vår biologi. Där industrin alltför ofta är usel på att göra sitt jobb. Då är det upp till var och en av dagens teknikkonsumenter att själva utbilda sig till säkerhetsexperter ifall illvilliga hackare bestämmer sig för att knacka på.
Eldsjälar som Greta Thunberg som ger hopp om en grönare framtid
FN:s klimatrapport som dödar det hoppet igen.