Trycket på att få till en vapenvila i Jemen – där 14 miljoner människor hotas av svält – ökar. FN erbjuder sig att ta över driften av den viktiga hamnen i krigshärjade al-Hudaydah.
Syftet är både att skydda hamnen från att förstöras och att underlätta så att nödhjälp äntligen kan komma fram till den svårt prövade befolkningen.
– Vi tror att vi genom en sådan roll kan hjälpa till med att upprätta en livlina till Jemens folk, säger FN:s sändebud Martin Griffiths i en kommentar efter möten under fredagen med företrädare för Huthirebellerna i al-Hudaydah (Hodeidah).
Fredssamtal
Hamnstaden har hamnat i fokus i kriget mellan rebellerna, som kontrollerar staden, och regeringsstyrkor som stöds av en saudiskledd militärallians. De senare håller staden under blockad och enligt FN hotas 14 miljoner människor av svält om hamnen förblir stängd.
Genom sitt besök i Jemen hoppas Griffiths kunna lugna de stridande parterna inför fredsförhandlingar som planeras att hållas i Sverige i början av december. Båda parter har lovat att delta vid samtalen, enligt FN-sändebudet.
Jemenkriget eskalerade när den saudiskledda alliansen grep in i mars 2015 för att försöka återinsätta den internationellt erkända regering som rebellerna året före drev ut från Sanaa. Konflikten har skördat minst 10 000 människors liv och innebär stora lidanden för civilbefolkningen.
Svältande barn
– Omkring 85 000 barn under fem år kan ha svultit ihjäl i Jemen sedan 2015, uppskattar Rädda barnen. Och närmare hälften av landets barn lider av kronisk undernäring, säger Världshälsoorganisationens talesperson Christian Lindmeier.
Världslivsmedelsprogrammet (WFP) uppger samtidigt att man lyckats nå fram med matleveranser till 180 000 människor i al-Hudaydah, vilket gör att de tillfälligt slipper ge sig ut på farliga resor för att få tag på nödhjälp någon annanstans.
Fakta: Konflikten i Jemen
Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.
Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.
Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.
I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10 000 människor dödats och miljontals drivits på flykt. Flera försök till fredsavtal har misslyckats, senast i september.