En tioårig satsning ska halvera utsläppen från Västsveriges industrier. Statens innovationsmyndighet Vinnova har beviljat 51 miljoner kronor till projektet, som involverar näringslivet, akademin och det offentliga.
Västsvenska kemi- och materialklustret har beviljats 51 miljoner kronor av Vinnova, statens innovationsmyndighet, för att ställa om den västsvenska industrin. Satsningen ska pågå i tio år och målet är att industriregionen ska gå från att, som i dag, vara beroende av fossil energi till att bli världsledande inom produktion som bygger på förnybara och återvunna råvaror.
Om allt går som planerat ska satsningen, som kalllas “klimatledande processindustri”, kunna leda till att industrins koldioxidutsläpp halveras.
I satsningen ska man bland annat etablera ett returraffinaderi för plaståtervinning och förbättra användningen av skogsråvara.
– Västsverige är Sveriges processindustriella hjärta. Här finns den absoluta merparten raffinaderikapacitet och Sveriges största kemiindustrikluster. Att vi har flertalet stora aktörer bakom oss gör att vi har goda möjligheter att lyckas skapa en reell förändring inom de kommande 10 åren, samtidigt som vi behåller konkurrenskraft och långsiktig tillväxt i regionen, säger Caroline Löfgren som är verksamhetsledare för klustret.
Västsvenska kemi- och materialklustret har runt 40 medlemmar från industrin, akademin och den offentliga sektorn. Samtliga är involverade i satsningen, som drivs av Johanneberg science park och forskningsinstitutet Rise i samarbete med Västra Götalandsregionen.
– Utmaningarna kommer engagera vår kompetens inom digitalisering, processteknik, återvinning, förnybara råvaror och ställa krav på stor tvärdisciplinär förmåga, säger Markus Norström, affärsområdeschef på Rise.
Projektets totala budget är på 116 miljoner kronor. Utöver de halverade koldioxidutsläppen räknar man med att det ska skapa upp till 500 nya arbetstillfällen och ett tiotal nya företag i regionen.