Imelda Cortez, som fött barn efter att ha våldtagits av sin styvfar, riskerar 20 års fängelse anklagad för att ha försökt göra abort.
Det är det senaste i raden av rättsfall som sätter ljuset på de extrema abortlagarna i El Salvador.
EL SALVADOR Du är gravid, och vaknar en morgon upp med svåra magsmärtor. Du skyndar till en närliggande latrin i ditt fattiga landsbygdsområde där du svimmar efter att ha fött barnet. Väl på sjukhuset, med kraftiga blödningar, behandlas du som en brottsling. Läkarna ringer polisen.
Det är ingen mardröm – det är den nakna verkligheten för Imelda Cortez.
Ett och ett halvt år senare sitter 20-åringen fortfarande frihetsberövad i väntan på en rättegång som gång på gång skjutits upp av oklara anledningar.
”Det här är det mest solklara uttrycket för det patriarkala och det statliga våldet mot kvinnor i El Salvador”, skriver hennes advokat Bertha María Deleón i en kommentar till TT.
Barnet överlevde den oplanerade förlossningen och mår bra, utan några som helst tecken på skador. Ändå är Imelda Cortez anklagad för försök till mord. När hon blev gravid, vid 17 års ålder, hade hon under flera år våldtagits av sin styvfar, vars faderskap senare bekräftats genom ett dna-test.
"Systematiska brott"
”Hon är mycket påverkad både känslomässigt och psykologiskt av allt som har hänt. Trots att hennes roll som offer nu har erkänts på grund av övergreppen har hon inte fått något som helst stöd för att kunna hantera sitt trauma”, berättar Bertha María Deleón.
Imelda Cortez väntar också fortfarande på att få hålla barnet i sina armar.
Om hon döms riskerar hon 20 år bakom galler.
”Imeldas fall speglar de systematiska brott mot mänskliga rättigheter som kvinnor drabbas av i El Salvador”, skriver aborträttsaktivisten Sara García till TT.
Tillsammans med andra aktivister i organisationen Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto (Medborgarrörelsen för avkriminalisering av abort) gör hon allt hon kan för att stödja Imelda Cortez, och har länge drivit många andra fall i landet med kvinnor i liknande situation.
Fastnat i parlamentet
Kvinnorättsrörelsen har hjälpt fem kvinnor att få sina domar upphävda, sedan mordanklagelserna kunnat avskrivas. Bland dem finns Teodora del Carmen Vásquez, som nyligen besökte Sverige för att ta emot Per Anger-priset för sin outtröttliga kamp för att hjälpa sina medsystrar.
Men fortfarande finns runt 20 kända fall där kvinnor avtjänar straff på mellan 15 och 30 år misstänkta för att ha försökt göra abort.
El Salvadors totalförbud mot att avsluta graviditeter infördes 1998. För två år sedan väcktes en strimma hopp bland reformivrare om en mildring. Men en motion som då lades fram – om att tillåta abort efter våldtäkt, vid fara för moderns liv och vid allvarliga fosterskador – har fastnat i parlamentet.
"Mycket svår"
I valet i mars i år plockade landets största parti, konservativa Arena, ytterligare några mandat vilket gör ändringar ännu mer osannolika.
Imelda Cortez är en av fyra kvinnor i liknande fall som väntar på rättegång. Bertha María Deleón är beredd på en hård juridisk kamp för hennes sak.
”Den juridiska striden i dessa fall är alltid mycket svår, eftersom du kämpar mot ett helt system som dömer på basis av spekulationer, fördomar och könsstereotyper”, skriver hon, och tillägger:
”Det är också svårt eftersom en stor del av vårt samhälle stödjer dessa illegala domar mot kvinnor. Okunskapen är stor.”
Fakta: Abort i El Salvador
Det var 1998 som El Salvador införde ett totalt abortförbud genom att även kriminalisera abort vid fara för moderns liv, efter våldtäkt eller vid svåra fosterskador – de tre undantag som vanligen görs även i länder med striktare abortlagar.
I samband med beslutet röstade även nationalförsamlingen igenom en ny skrivning i konstitutionen om att livet börjar vid befruktningen.
Besluten fattades under perioden efter fredsavtalet 1992, då flera lagar ändrades. De följde efter en intensiv kampanj från abortmotståndare och katolska kyrkan, vars mer progressiva röster tystats efter flera mord på präster under inbördeskriget.
Enligt en uppskattning från hälsodepartementet genomfördes, trots förbudet, drygt 19 000 aborter i landet mellan 2005 och 2008, varav 27,6 procent genomgicks av minderåriga. Enligt tidigare myndighetssiffror resulterar ungefär 11 procent av de illegala aborterna i moderns död.
Fattiga kvinnor på landsbygden påverkas hårdats av abortförbudet, då de har sämre tillgång till preventivmedel och rådgivning om sexuell och reproduktiv hälsa, och inte har råd att besöka hemliga privata abortkliniker eller resa utomlands för att genomgå en abort.
Källa: Landguiden, WHO, Amnesty