– Fruktansvärt och oacceptabelt, säger utrikesminister Margot Wallström om läget i Tanzania, där hbtq-personer jagas och förföljs.
Utvecklingen i landet kan få konsekvenser för det svenska biståndet.
SVERIGE/TANZANIA I torsdags kallades Tanzanias ambassadör i Sverige upp till utrikesdepartementet.
– Vi är oroliga över utvecklingen, framför allt över hur man behandlar och ser på hbtq-personers rättigheter. Men vi protesterade också mot att EU-ambassadören har skickats ut ur landet, säger Margot Wallström (S).
Agerandet var en del i en samordnad aktion med andra EU-länder och EU:s utrikeschef Frederica Mogherini protesterade också mot hur organisationer, medier och politiska partier får allt svårare att verka i landet.
"Kan inte tolereras"
Ledande politiker i Tanzania har den senaste tiden uppmanat till förföljelse och angiveri av hbtq-personer. Homosexualitet är ett brott som kan leda till upp till 30 års fängelse.
– Det är fruktansvärt och helt oacceptabelt. Det går inte an! Vi har en långvarig relation med stöd till Tanzania, så det här kan vi bara inte tolerera, säger Wallström.
– Det leder också till att vi tittar på biståndet och vår bilaterala relation med Tanzania.
På grund av den negativa utvecklingen i landet har regeringen tidigarelagt arbetet med att ta fram en ny strategi för utvecklingssamarbetet med Tanzania. Det arbetet påbörjades redan i våras.
Stort biståndsland
Tanzania är ett av de länder som Sverige ger mest bistånd till. I fjol uppgick biståndet till 1,1 miljarder kronor. Men sedan 2015 ges inget generellt budgetstöd till den tanzaniska statsbudgeten. Det stöd som ges i dag är resultatbaserat och ska betalas ut först i efterhand, när resultaten följts upp. Dessutom ges stöd till olika organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter.
En ny strategi för biståndet till Tanzania kan dock inte beslutas av en övergångsregering, det blir en ny regerings uppgift. Att dra in bistånd, som den danska regeringen gjorde häromdagen, är heller ingen uppgift för en övergångsregering.
Fakta: hbtq-situationen i Tanzania
Samkönade sexuella relationer är förbjudna i Tanzania och kan ge upp till 30 års fängelse, även om de fällande domarna är få. Men attacker mot hbtq-personer har ökat sedan president John Magufuli tog makten 2015, enligt aktivister i landet.
I slutet av oktober i år uppmanade guvernören i regionen Dar es Salaam, Paul Makonda, allmänheten att rapportera in personer som misstänks vara homosexuella. Enligt Makonda strömmade tusentals namn in till tanzaniska myndigheter – namn på personer som nu riskerar upp till 30 års fängelse.
Makonda meddelande även att en kommitté på 17 personer ska dammsuga sociala medier för att med hjälp av bilder och videor identifiera homosexuella.
Omvärlden reagerade kraftfullt på uttalandena och bland andra FN och Amnesty kritiserade åtgärden hårt. USA:s ambassad i Tanzania varnade sina medborgare i landet och uppmanade dem att visa vaksamhet och försiktighet. Tanzanias regering försökte efter de internationella reaktionerna distansera sig från Makonda.
Magufuli har som president kommit med flera kontroversiella uttalanden och lagförslag. I september 2018 tyckte han att tanzaniska kvinnor skulle sluta äta p-piller och 2017 föreslog han att gravida kvinnor skulle blockeras från att fullfölja sin utbildning efter det att de fött barn. I juni 2017 gick presidenten ut och sade att alla borde fördöma homosexualitet.