… Karin Frennemo, projektledare för Filmfestival för mänskliga rättigheter som pågår mellan 19 och 23 november på olika biografer runt om i Göteborg.
Festivalen vill belysa mänskliga rättigheter. Hur avspeglas det i filmerna?
– Filmerna vi visar på festivalen handlar om mänskliga rättigheter på flera olika sätt, till exempel situationen för flyktingar i världen, den framväxande rasismen och rättigheterna för hbtq-personer i olika länder. Några axplock från programmet: I dokumentären Mannen som lekte med elden av Henrik Georgsson får vi följa författaren Stig Larssons arbete med att kartlägga högerextremismen i Sverige. Flykten Aleppo-Istanbul av Andac Haznedaroglu handlar om 10-åriga Lena, som flyr krigets Syrien tillsammans med sin granne Meyrem och sin nyfödda lillasyster.
Festivalen riktar sig främst till skolungdomar. Varför det?
– Vi riktar oss till ungdomar, eftersom de är framtiden. Vi vill genom festivalen skapa en plats där unga från alla stadsdelar kan mötas och diskutera frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter och vad barnkonventionen betyder för unga i dag. Mitt intryck är att nutidens ungdomar är mycket engagerade i frågor som rör rättvisa. För mig är det viktigt att ungdomar känner att deras röst betyder något och vår förhoppning är att genom festivalen inspirera dem att engagera sig i samhället.
Alla filmer följs av ett samtal och ingen film ska lämnas okommenterad. Vad kommer det innebära?
– Efter filmerna finns inbjudna gäster på plats för att prata med publiken. Det kan till exempel vara regissörer, skådespelare, forskare, journalister och andra samhällsdebattörer. Bland årets gäster finns exempelvis Jenny Strindlöv, som är grävande reporter på Uppdrag Granskning. Hon kommer berätta om sin infiltration av högerextrema kretsar i Sverige, Nora Adin, skribent och föreläsare, berättar om sina egna erfarenheter av att leva i en hederskontext och Teysir Subhi, opinionsbildare och lärare, som kommer att diskutera rasism utifrån filmen Blackkklansman.