16 november
Konst: Kliv in i konstverket
Shop Eat Die är en hisnande och omslutande konst- och filmupplevelse i en underjordisk labyrint. Är du en betraktare eller medskapare till ett konstverk? En fortsatt utforskning av den omslutande scenkonsten, där publiken själv styr över sin upplevelse genom att vandra runt fritt i scenografin.
Tid: 18.30–20.00 och 20.30–22.00
Plats: Farsta Centrums köpcenter, Kroppaplan 30
Kostnad: 220 kronor.
17 november
Klimatprat: Samhällets viktigaste fråga
DN:s kulturchef Björn Wiman har de senaste åren ägnat många av sina krönikor åt klimatet. De är nu samlade i en bok full av allvar, handlingskraft och inspirerande optimism. Hör Björn Wiman berätta utifrån boken.
Tid: 14.00–15.00
Plats: Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28
Kostnad: Gratis.
18 november
Musik & poesi: Hör dikten bli verklighet
Hör Ildikó Asztalos Morell läsa sina dikter till ackompanjemang av musikerna Kinga Práda, flöjt, och Eva Maria Hux, cello.
Tid: 11.00–12.00
Plats: Galleri Trapphuset, Fiskargatan 8
Kostnad: Gratis.
Loppis: Fynd i bakluckan
Sälj eller fynda på bakluppeloppis. Hyr en plats för dig och din bil för 250 kronor. Det går även bra att komma utan bil och ta med bord istället.
Tid: 11.00–15.00
Plats: Kista galleria, Färögatan, 30
Kostnad: Gratis.
Manifestation: Mammor mot dödligt våld
Vi kan inte stå och titta på när barn dödas på gatorna och liv rinner ut. Manifestation för en vägran att se flera unga människor mördas och bli notiser i tidningar och siffror i statistiken. Ta med ljus för alla liv som släckts.
Tid: 13.00–14.00
Plats: Sergels torg
Kostnad: Gratis.
Loppis: Fynd i Färgfabriken
Smedjan är fylld med fynd, det spelas härlig musik och lagas goda rätter i köket. Kom och umgås och hitta förhoppningsvis något unikt att ta med dig hem.
Tid: 11.00–16.00
Plats: Färgfabrikens kafé, Lövholmsbrinken 1
Kostnad: Gratis.
Välgörenhet: Pärlarmband mot cancer
Pärla armband tillsammans och gör skillnad för unga vuxna som lever med eller nära cancer. Tack vare ideellt pärlande kan arbetet mot cancer fortsätta.
Tid: 12.00–16.00
Plats: Radisson Blu Waterfront Hotel, Nils Ericsons Plan 4
Kostnad: Gratis.
Musik: Romska sånger med Krilja
Föreläsning om romsk folkmusik med Jonas Liljeström och Krilja, följd av en konsert med Krilja, som spelar traditionella romska sånger från Ryssland och Östeuropa.
Tid: 16.00–19.00
Plats: Stallet, Stallgatan 7
Kostnad: Från 80 kronor.
19 november
Föreläsning: Ett försvar för demokratin
Kristina Wicksell, Make equal, presenterar metoder för att fler ska vilja och kunna engagera sig med målet att nå ett samhälle där alla slipper diskriminering och kan nå sin fulla potential.
Tid: 17.00–20.00
Plats: Jakobsbergs folkhögskola, Folkhögskolevägen 1
Kostnad: Gratis.
20 november
Releasefest: Marie-Louise Ekman signerar
Releasefest för Marie-Louise Ekmans konstpocket, nummer 30 i konstboksserien Svenska illustratörer och konstnärer. Den mångfasetterade författaren är på plats och signerar.
Tid: 17.00–20.00
Plats: Folkbaren, Hornsgatan 72
Kostnad: Gratis.
Samtal: Folkhemmet – och sen då?
Folkhemmet var både en politisk vision och berättelse med ambition att omfatta hela samhället och dess medborgare. Samtal om vilken roll arkitekturen och designen har som sammanhållande kraft med bland andra Åsa Linderborg, historiker och kulturchef på Aftonbladet, och Helena Mattsson, professor i arkitekturens historia och teori, KTH.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Aula Ark Des
Kostnad: Gratis.
Filmvisning: Om sexarbetares rättigheter
Filmvisning med efterföljande panelsamtal av I Sverige finns inga horor, en dokumentär som diskuterar sexarbetares rättigheter samt ifrågasätter i vilken utsträckning staten ska kontrollera sina medborgare. Samtal med bland andra filmens regissör Ovidie och Zenitha Smith, mamma till Eva-Marree som dokumentären kretsar kring.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82
Kostnad: 150 kronor.
21 november
Föreläsning: Vikingatidens kvinnor
Författaren och föreläsaren Stefan Högberg berättar om Erik Rödes saga, som skildrar ett vikingatida försök att kolonisera Nordamerika, där två kvinnor spelar centrala roller. Rör det sig om historiska personer? Vad vet vi i så fall om dem? Vad vet vi över huvud taget om kvinnor som resenärer under vikingatiden?
Tid: 17.00–19.30
Plats: Historiska museet, Narvavägen 13–17
Kostnad: Gratis.
Tips & råd: Rätt och säkert på fjället
Bättra på dina kunskaper inför vintern genom att lyssna på tips om turer i fjällen. Hur du tar dig fram på vinterfjället, vad du bör tänka på, rätt utrustning, säkerhet, allemansrätten och mycket mer matnyttigt.
Tid: 19.00–21.00
Plats: Svenska Fjällklubben, Johannesfredsvägen 7
Kostnad: Gratis.
22 november
Julkväll: Vinterbar med mat och musik
Fira in julen med mat, musik och mingel. Elden på gårdsplanen tänds och det öppnas upp i trädgårdskafé, plantbod och gårdsbutik. Julens bakverk, vegansk soppa, och bröd från Vedugnsbageriet.
Tid: 17.00–20.00
Plats: Rosendals trädgård
Kostnad: Gratis.
Filmvisning
Samtal med Gabriella Pichler
Filmen Amatörer är ett drama med uppkäftig humor och ett stort bultande småstadshjärta. Vår samtid fångad med både skärpa och värme, humor och mänsklig empati. Efter visningen samtal om teman kring filmen med regissören Gabriella Pichler.
Tid: 17.00–19.30
Plats: Kista bibliotek, Kista Galleria
Kostnad: Gratis.
Seminarium: Vår extraordinära hjärna
Hjärnan lagrar minnen, skapar känslor och styr allt som händer i kroppen. Samtidigt är den ett mysterium. Vad är intelligens och går det att skapa en artificiell intelligens? Hör en vetenskapsjournalist, en forskare, en husfilosof och en omvärldsanalytiker utforska hjärnan och vad det innebär att vara människa.
Tid: 18.00–21.00
Plats: Skandia, Drottninggatan 82
Kostnad: 200 kronor.