Spanska och argentinska paleontologer har upptäckt ännu en ny dinosaurie i Argentina.
Det är bara ett i raden av jättelika fynd i det sydamerikanska landet under de senaste åren.
SAUROPODER Så sent som i juli i år hittades fyra fossiler i nordvästra Argentina, en av dem en hittills okänd art som fick namnet Ingentia prima, vilket kan översättas med ”första jätten”. Den daterades till perioden trias, cirka 30 miljoner år innan de ikoniska långhalsade diplodocus och brachiosauros dök upp.
Och för några år sedan hittades fossila ben från vad man tror är den största dinosaurien som någonsin funnits, i just Argentina. Jätten var 40 meter lång och 20 meter hög och tros ha haft samma vikt som 14 afrikanska elefanter.
En ny sauropod
Det senaste fyndet levde för 110 miljoner år sedan och tillhörde växtätarna av gruppen sauropoder, samma grupp som diplodocus och brachiosauros, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Fossilerna av Lavocatisaurus agrioensis, som ”nykomlingen” döpts till, var ett vuxet djur med en längd på cirka tolv meter, samt två yngre på runt sex-sju meter. Att en nästan komplett skalle tillhör fynden innebär att forskarna lyckats göra en rekonstruktion av jättedinosauriens huvud.
Var tidigare öken
Området de hittades i var ovanligt för dinosaurier att vistas i, eftersom det på den tiden tros ha bestått av öken och enstaka sjöar, något som förbryllar paleontologerna.
– Även om man kan förvänta sig att den här gruppen av sauropoder kunnat anpassa sig till torrare miljöer, med sparsam vegetation, låg fuktighet och lite vatten, så är det här ett område där du normalt sett inte skulle leta efter fossiler, säger Jose Luis Carballido vid museet Egidio Feruglio till AFP.
Fyndet tyder också på att dinosaurierna levde i grupp och dog tillsammans, enligt huvudförfattaren till rapporten , Jose Ignacio Canudo vid universitetet i Zaragoza.
Gruppen sauropoder var de största djuren som någonsin levt på jorden. De var växtätande fyrfotadjur med långa halsar, massiva kroppar och små huvuden.