Centerpartiet och Liberalerna är avgörande för att en ny regering ska bildas, enligt statsvetare som TT har talat med.
Nu tar talmannen Andreas Norlén rodret för regeringsbildningen, efter flera misslyckade sonderingsförsök. Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, och Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kommenterar måndagens besked.
TT: Vad betyder det att talmannen nu tar över?
– Talmannen blir mer aktiv på ett helt annat sätt och pressar partiledarna på så vis att de tvingas bekänna färg. Det är det som de måste göra när de sätter sig tillsammans i ett rum. Det är väl på det sättet som det betyder något för själva processen, säger Jenny Madestam.
– Talmannen sätter ju press genom att säga att det kommer att komma ett hårt förslag under hösten. Det tvingar ju partierna att nu börja fundera på vad de klarar av att stå för offentligt i en omröstning i riksdagen, säger Jonas Hinnfors.
TT: Vilken av de fyra konstellationerna som talmannen ska tala med bedömer du ha bäst förutsättningar? (S+MP+Alliansen, S+MP+C+L, Alliansen+MP, olika Alliansalternativ)
– Betoningen i nuet ska nog vara på samtalskonstellationer i stället för regeringskonstellationer. Då är min bedömning att den här första storkoalitionen är den som har bäst möjligheter att få ett bra samtal, säger Jenny Madestam.
– Man spår i sump, men Kristersson eller S, MP och hela Alliansen är nog trots allt mindre troliga av de här fyra. Då är det någon av mittenvarianterna, det är där jag landar, säger Jonas Hinnfors.
TT: Centerpartiet och Liberalerna är med i alla konstellationer, har de nyckeln till en ny regering?
– Absolut, de sitter på trumf. Å ena sidan bilda eller stötta en regering på den rödgröna kanten eller låta Sverigedemokraterna bli ett stödparti till Alliansen. C och L är väl de som i konferensrummet kommer att ha flest ögon riktade mot sig, säger Jenny Madestam.
– C och L är nycklar. De behövs i båda riktningar. Då är det dem som man måste på något sätt få att ändra sig, säger Jonas Hinnfors
TT: När får vi en första statsministeromröstning i riksdagen?
– Jag tror att Andreas Norlén har insett att han måste börja öka tempot och enda sättet att få partierna framåt är att få till voteringar i riksdagen. Jag tror att en första omröstning kan bli om en vecka, säger Jenny Madestam.
– Det börjar röra lite på sig. Jag tror att ett skarpt förslag kommer inom ett par veckor, säger Jonas Hinnfors.