26 oktober
Seminarium: Vilket liv har vi rätt att leva?
Har Sverige en funktionshinderpolitik i världsklass? Med självklarhet framhålls allas lika värde samtidigt som det finns en uttalad medvetenhet om att levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättningar är sämre än för andra. Paneldiskussioner om politikens inverkan på området.
Tid: 13.00–16.00
Plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41
Kostnad: Gratis.
Film i storformat: Kvällsöppet på Cosmonova
Kickstarta höstlovet med spännande filmer på Cosmonova som håller kvällsöppet tillsammans med utställningarna och kupolbaren. Premiärvisningen av Pandor som visas två gånger under kvällen.
Tid: 16.30–21.00
Plats: Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40
Kostnad: Film från 40 kronor, fri entré till museet.
Stand Up: Rookiekväll i Bagis
Fira nyinvigningen av Bagarmossens Folkets hus med Klubb Bagis och den feministiska humorklubben Stand up yours med en rookiekväll. Se några av svensk standups talangfulla nykomlingar, en mix av humorstilar och scenpersonligheter.
Tid: 20.00–21.30
Plats: Bagarmossens Folkets hus, Lillåvägen 44
Kostnad: 112 kronor.
26–27 oktober
Loppis: Fynda hos Lions
Var klimatsmart genom återbruk! Fynda på Lions höstloppis.
Tid: Fredag 10.00–19.00, lördag 10.00–15.00
Plats: Saltsjöbaden Centrum, Torggatan 8
Kostnad: Gratis.
27 oktober
Hållbarhetsevent: Miljöclown och quiz
En dag med grön inspiration och aktiviteter, underhållning och pyssel i hållbarhetens tecken. Välkommen att skapa, inspireras och fylla på kunskap om miljö och hållbarhet. Lär dig mer om sopsortering, gör ett quiz om återvinning och mycket mer. Miljöclownen Blomman är på plats med trolleri och skräpplockare.
Tid: 11.00–17.00
Plats: Liljeholmstorget Galleria, Liljeholmstorget
Kostnad: Gratis.
Konsert: Mozart för barn med diabetes
Körarrangemang av Christian Ljunggren samt musik av Mozart med Nicolai kammarkör, Adolf Fredriks Madrigalkör och barn- och ungdomskör från Farsta musikklasser. Överskottet går till Barndiabetesfonden.
Tid: 16.00–17.15
Plats: Gustav Vasa kyrka, Karlbergsvägen 5
Kostnad: 120 kronor, barn 5–12 år 50 kronor, under 5 år gratis.
29 oktober
Klimatsamtal: Hur ställer vi om i tid?
Rapporten från FN:s klimatorgan IPCC drar slutsatsen att vi har ungefär tio år på oss för att förhindra en klimatkatastrof. Ska vi lyckas krävs omfattande omläggningar av vår politik och våra samhällen, men hur går vi tillväga rent konkret? Staffan Laestadius, författare till boken Klimatet och omställningen, och Jytte Guteland, Europa-parlamentariker i miljöutskottet, diskuterar hur vi ska nå omställning.
Tid: 18.00–20.00
Plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41
Kostnad: Gratis.
30 oktober
Quiz: Vad kan du om Harry Potter?
Vad arbetar Hermiones föräldrar med? Vad heter Voldemorts morfar? Vilken färg är det på Cornelius Fudges plommonstop? Testa dina kunskaper om Harrys magiska värld.
Tid: 15.30–17.00
Plats: Stadsbiblioteket, Sveavägen 73/Odengatan 55
Kostnad: Gratis.
Vandring: Spökpromenad för vuxna
Under åren kring 1900 gick en våg av nyandlighet och mysticism genom de fina salongerna. Följ med på en kuslig vandring genom palatset då skuggestalter visar sig och viskningar hörs i mörkret.
Tid: 18.30–19.15
Plats: Hallwylska Museet, Hamngatan 4
Kostnad: 150 kronor.
31 oktober
Återbruk: Klädbyte med föreläsning
Ta med de plagg, skor och accessoarer du tröttnat på. Dina kläder hängs fram som i en butik. Där kan man välja nya favoriter som får följa med hem. Föreläsning av Rosanna Endre, Greenpeace Norden och Johanna Nilsson, Slowfashion.nu, om hur våra kläder påverkar miljön och hur vi alla kan bidra till förändring.
Tid: 17.30–19.30
Plats: Greenpeace, Rosenlundsgatan 29 B
Kostnad: Gratis.
Demonstration: Rädda minkarna
Enligt en undersökning är åtta av tio emot minkfarmer. Minkarna utsätts för stort lidande vilket gör minkfarmerna till lagligt djurplågeri. Delta i demonstration mot detta.
Tid: 11.00–13.00
Plats: Mynttorget
Kostnad: Gratis.
Debatt: Är modern arkitektur ful?
Nybyggen i Stockholms innerstad väcker ofta mycket känslor. Vissa menar att det inte är viljan att bygga nytt som är problemet, utan byggnadernas utformning: modern arkitektur anses vara opersonlig och ful. Är vi rädda för modern arkitektur? Debatt med stadsarkitekter och journalister.
Tid: 17.30–18.30
Plats: Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3
Kostnad: Gratis.
Filmvisning: Dokumentär om korallreven
Visning av Chasing coral, en omtalad dokumentär om hur korallreven och många andra viktiga ekosystem håller på att dö. Visningen följs av ett samtal med Chooose, en plattform för klimatpositivitet.
Tid: 17.30–21.00
Plats: Helio GT30, Grev Turegatan 30
Kostnad: Gratis.
Agenda 2030: Samtal om de globala målen
Hur kan näringsliv och andra aktörer bidra till de globala målen för en hållbar samhällsutveckling? En introduktion om målen följt av ett samtal med hållbarhetsexperter.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Bilda, Rosenlundsgatan 13
Kostnad: Gratis.
1 november
Releasefest: Feminism för alla
Releasefest för boken som är en uppgörelse med den moderna feminismens utmaningar, från ytlig t-shirtfeminism och biologistisk derailing till rasism och föräldraskap. Det är en bok för alla som kallar sig feminister, för alla som inte vågar göra det, och för alla som har slutat.
Tid: 17.00–20.00
Plats: Ling Long, Riddargatan 6
Kostnad: Gratis.
Föreläsning: När torpen blev sommarstugor
Torpen, platser för de gamla, de tokiga och de skygga? Berättelser om torparfamiljer som slet på sina små jordbruk under 1800-talet. I dag har många av dessa torp blivit idylliska sommarstugor för dagens stadsmänniskor. Vad hände egentligen med torpen från att de var torparnas torp till att de blev sommartorp?
Tid: 18.30–20.00
Plats: Bagarmossens folkets hus, Lillåvägen 44
Kostnad: 20 kronor.
Inspiration: Vad har vi för vin i glaset?
Mats-Eric Nilsson, som tidigare har avslöjat ett utbrett matfusk, riktar nu blicken mot vinbranschen. Vad är det egentligen vi häller i glasen? Hör om granskningen över en lunch.
Tid: 11.45–12.30
Plats: Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28
Kostnad: 150 kronor.