Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Svåra utmaningar för Karolinska

Tomas Oneborg/SvD/TT | Problemen fortsätter på Nya Karolinska sjukhuset som invigdes i maj efter en byggprocess som kantats av bekymmer.

Karolinska sjukhuset står inför svåra utmaningar: ny infrastruktur som ska inarbetas, trovärdighetsproblem i kölvattnet av mediala skandaler och ekonomiska problem. En ny organisationsmodell ska få bukt på det senare, bland annat med sparkrav som avfärdas av läkare och vårdpersonal.

Karolinskas ekonomiska utmaningar blir inte enklare att lösa när det står klart att Stockholms läns landsting tampas med ett budgetunderskott på över en halv miljard 2018. En klar försämring, visar delårsrapporten från augusti.

– Ja, du har säkert läst om alltsammans i presssen. Och det känns som vi går mot svåra tider, men å andra sidan börjar vi bli ganska vana, berättar en anställd som vill vara anonym.

Avslöjade konsultavtal har inte bara visat på dyra slutnotor utan även vittnat om en vänskapskorruption mellan ledningen och nära kontakter inom näringslivet. Sjukhusdirektör Melvin Samson lämnade sin post den 24 september och ny på posten är Annika Tibell.

– Vi har tre stora förändringsprojekt. Inget av dem är avslutat, säger Annika Tibell till DN och syftar på flytten, intensivakuten och driftsättningen.

Landstinget har under året pumpat in en kvarts miljard för att få bukt med de långa vårdköerna, något som i slutändan inte kan tacklas förrän bristen på specialistsjuksköterskor är borta. Patientsäkerheten har brister, menar anställda som Syre Stockholm talat med, och Svenska Dagbladet avslöjade nyligen att de nya BB-rummen på grund av byggförseningen tillfälligt placerats på en avdelning där infekterade patienter vårdas. Lösningen är temporär och ska gälla i högst ett år, och ifrågasätts av barnläkare.

– Normalt gör man allt för att separera infektionspatienter från andra patienter, men här gör man i stort sett tvärtom, säger en barnläkare till DN.

Sjukhusledningen var förberedda på kritiken: i början av 2018 protesterade 186 läkare, barnmorskor och undersköterskor mot sakers tillstånd på Nya Karolinskas förlossningsavdelning. Behoven riskerar att inte kunna tillgodoses, var budskapet.

– När vi fick se planerna visade sig att BB-platser försvunnit. Vi har länge undrat hur vi ska få plats, kommenterade Ingela Hulthén Varli, överläkare och medicinskt ansvarig för antenatalvård vid Gamla Karolinska Solna.

Vad samtliga anställda på Nya Karolinska – sjukvårdspersonal, ekonomer och styrelse – kan enas om är att mycket jobb återstår.

– Vi har inget val. Nu är det som det är, och för patienternas skull måste alla problem lösas, säger en anställd vid NKS till Syre Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV