Startsida - Nyheter

Energi · På gång i Göteborg

Hallå där! …

Anna Lena Ahlström | Mattias Boström, författare och Sherlock Holmes-expert.

… Mattias Boström, författare till boken från Holmes till Sherlock, som gästar Stadsbiblioteket den 22 oktober för att prata om boken En studie i rött av Sir Arthur Conan Doyle.

En studie i rött är ju den första boken om Sherlock Holmes. Vad var det med den som lyckades sätta Holmes på den litterära kartan?

– Författaren Arthur Conan Doyle skapade den första vetenskapliga detektiven, som gjorde brottsplatsundersökningar och letade bevis – något som knappt Scotland Yard gjorde vid den här tiden. Läsarna fascinerades av en detektiv som med bara hjärnan kunde lösa ett brott. Sherlock Holmes var på många sätt den första superhjälten.

Många är fascinerade av Sherlock Hol- mes, men du har tagit det ett steg längre. Hur gick det till när du blev en av världens främsta Holmes-kännare?

– Jag var 16 år när jag insåg att det finns så kallade sherlockianer. Lite på allvar och lite på skoj behandlar dessa Sherlock Holmes som om han varit en levande person, och hittar på trovärdiga förklaringar till alla inkonsekvenser och fel i berättelserna. Det där fascinerade mig jättemycket som tonåring. I dag handlar mitt stora intresse snarare om de människor som under 130 års tid lyckats göra Sherlock Holmes till en ikon. Jag gräver och gräver i arkiven för att få veta mer, och jag får fram ny information hela tiden.

Vilka är dina egna favoritböcker eller noveller med Sherlock Holmes?

– Av de fyra romanerna är jag väldigt svag för De fyras tecken som har den perfekta senviktorianska blandningen av en försvunnen exotisk skatt, en rafflande jakt på Themsen och en skurk med träben. Och bland de 56 novellerna är De rödhårigas förening en favorit, med sin nästan skrattretande och absurda inledning som leder fram till ett ytterst sinnrikt brott

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV