Startsida - Nyheter

Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Många drömmer om att bo i ekoby.

Lördag 13 oktober

Temadag: Bo i Ekoby

Drömmer du om hur du vill bo? På landet i en gemenskap? I ett kollektiv i stan? I ett egenbyggt hus med grannar som delar på saker? I en ekoby? Studiefrämjandet bjuder in till en heldag där frågor diskuteras och besvaras. Hur vill vi leva och bo, och vad kan vi bygga? Föranmälan krävs.
Tid: 09.30–17.00, 13 oktober
Plats: Falkgatan 7
Kostnad: 100 kronor.

Litteratur: Författarfrukost med Duraid Al-Khamisi

Journalisten och författaren Duraid Al-Khamisi debuterade 2015 med den självbiografiska romanen Regnet luktar inte här som uppmärksammades av kritiker och i media. Våren 2018 kom hans andra roman Mellan floderna. Föranmälan krävs. I entrépriset ingår frukost.
Tid: 09.30–12.00, 13 oktober
Plats: Blå stället
Kostnad: 100 kronor.

I morgon, lördag, får Kulturhuset Blå stället i Angered besök av författaren och journalisten Duraid Al-Khamisi under författarfrukosten.

Temadag: Vård – en mänsklig rättighet

Rosengrenskas dag är en temadag med tal och musik för att uppmärksamma 20 års kamp för allas rätt till vård. Det blir föreläsningar med bland andra K G Hammar, Brian Palmer och Gunilla Klingberg. På kvällen arrangeras stödkonsert med bland andra Nynningen och Daniel Boyacioglu.
Tid: 14.00–20.30, 13 oktober
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: 100 kronor.

Poeten och musikern Daniel Boyacioglu uppträder under Rosengrenskas stödkonsert på Frölunda kulturhus i morgon, lördag.

Konst: Möten och speglingar

Amalia Bille håller en performance där hon tecknar besökarnas porträtt, i en snabb och direkt målning med tusch på papper. Amalia Billes process bygger på ett intuitivt avbildande där bilden blir ett avtryck av den spegling eller projektion som sker i mötet, som endast äger rum där och då.
Tid: 14.00–16.00, 13 oktober
Plats: Göteborgs konsthall
Kostnad: Gratis.

Performance: Kroppsminnen/Body memories

Roxy Farhat och Anusha Caroline Andersson minns situationer som satt fysiska såväl som psykiska spår. Kroppen minns det som sagts och det som gjorts. Kroppen förblir inte en stum bärare av minnen utan ges här möjlighet till uttryck. Varning för grafiskt innehåll och nakenhet.
Tid: 19.00–19.30, 13 oktober
Plats: Folkteatern
Kostnad: 100 kronor.

Söndag 14 oktober

Film: Min ort – This is Sweden

Aminas bror Mustafa är spårlöst försvunnen. Tillsammans med sin vän Mina bestämmer de sig för att själva ta reda på vad som hänt honom och beger sig ut i Göteborgs förorter. Kan de olika orterna förenas och samarbeta för att lösa mysteriet kring Mustafas försvinnande? Gratis upp till 19 år.
Tid: 14.00–16.30, 14 oktober
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 60 kronor eller årskort.

Teaterpremiär: Vampyrbläckfiskar i Arizona

I källaren i den högsta skyskrapan i Arizona firar forskaren Johansen mänsklighetens utplåning med champagne. Vampyrbläckfiskar i Arizona är ett rafflande och komiskt drama om kampen mellan människa, mollusk och mäklare. Manus och regi av Karin Blixt. Spelas till och med 22 november.
Tid: 17.00, 14 oktober
Plats: Teater Trixter.
Kostnad: 90–180 kronor.

Måndag 15 oktober

Musik: Tonbruket

Tonbruket har alltid haft en styrka i sina liveframträdanden. Där har musiken omformulerats och nått nya högra nivåer. Inspirationen hämtas ur rock, jazz, kraut, progressiv rock och avantgarde – några av de genrer som de så tveklöst smälter samman till ett helt unikt och flerfaldigt prisbelönt sound.
Tid: 19.00–20.30, 15 oktober
Plats: Stora teatern.
Kostnad: 295 kronor.

Jazzgruppen Tonbruket gästar Stora teatern måndagen den 15 oktober, med sin mångfasetterade och prisbelönta musik.

Tisdag 16 oktober

Föredrag: Manlig kärlek i förändring

Sexualupplysare Inti Chavez Perez belyser hur den manliga kärleken betraktats som dominant. Vad innebär det att älska som kille eller man? Hur påverkar historiskt och nutida jämställdhetsanspråk från den feministiska rörelsen och #metoo, bilden av manlig kärlek i förändring?
Tid: 15.00–16.00, 16 oktober
Plats: Göteborgs stadsmuseum.
Kostnad: 60 kronor eller årskort.

På tisdag, 16 oktober, gästas Stadsmuseet av sexualupplysaren och föredragshållaren Inti Chavez Perez som ska prata om manlig kärlek.

Litteratur: Visst kan man dansa efter Auschwitz

Författaren Karin Brygger berättar om sin senaste bok Visst kan man dansa efter Auschwitz och visar bilder med anknytning till Göteborgs judiska historia. Göteborg har ett rikt judiskt arv som går tillbaka ända till 1700-talets slut då Marstrand var frihamn med religionsfrihet.
Tid: 18.00–19.00, 16 oktober
Plats: Stadsbiblioteket.
Kostnad: Gratis.

Författaren Karin Brygger pratar om sin senaste bok Visst kan man dansa efter Auschwitz på Stadsbiblioteket tisdagen den 16 oktober.

Energi: Sol, vind och vatten – förnybar energi

Hur kan bland annat sol och vind lysa upp våra hem i höstmörkret? Representanter från projekt som arbetar med vindkraft på havet och solenergi i Kenya berättar om sina arbeten med utveckling av förnybar energi. Svante Thunberg berättar om boken Scener ur hjärtat om klimatkrisen.
Tid: 18.00, 16 oktober
Plats: Stadsbiblioteket.
Kostnad: Gratis.

Film: Doc Lounge: Leslie brinner

Det är tidigt 2000-tal och Leslie Tay drömmer om att bli riktigt stor i musikindustrin. Leslie brinner är ett närgånget porträtt av en av Sveriges starkast lysande r’n’b-stjärnor och en film som med en finkänslig skörhet skildrar drömmar och kreativitet samt utmanar normer kring manlighet.
Tid: 18.30, 16 oktober
Plats: Folkteatern
Kostnad: Gratis men föranmälan krävs.

Onsdag 17 oktober till 18 oktober

Teater: Oslo

Göteborgs stadsteater i samarbete med Skogen presenterar gästspelet Oslo av Mette Edvardsen i Studion. Mette Edvardsen har under många år utvecklat en egen konstnärlig form där texten, snarare än att vara dramatisk, används för att konstruera imaginära rum och händelser på scen.
Tid: 19.00–20.00, 17–-18 oktober
Plats: Stadsteatern
Kostnad: 80–150 kronor.

Onsdag 17 oktober

Föredrag: God utbildning för alla

Hösten 2015 antog FN 17 globala mål för hållbar utveckling som en del av Agenda 2030. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av målen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet. Denna kväll handlar om utbildning för alla.
Tid: 18.00–19.30, 17 oktober
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

Dans: Sofia Södergård: Slick

Qarl Qunt är queer, har det fastaste av handslag och tycker att få saker går upp mot att pickla grönsaker. Han experimenterar med det stereotypt maskulina och feminina. Sofia Södergård går upp på scenen som Qarl Qunt och vi får följa med på hans fjärde världsturné både på och bakom scenen.
Tid: 19.00–20.00, 17 oktober
Plats: Stora teatern
Kostnad: 180 kronor.

Musik: Dristig och Drabanterna

Mattias Dristig sjunger sina nakna och ärligt råa texter med en angelägenhet och en övertygelse som de besjungna ämnena kräver. Texterna kan handla om vårt klassamhälle med ökande klyftor och problemen det för med sig. Tillsammans med Drabanterna väntas en svängig kväll.
Tid: 20.00, 17 oktober
Plats: Musikens hus
Kostnad: Gratis.

Torsdag 18 oktober

Croissanter och litteratur: Kvinnlig fantastik

Maria Nilson och Helene Ehriander, forskare i litteraturvetenskap på Linnéuniversitetet, har tillsammans med Emma Tornborg skrivit boken Feministisk fantastik: en läslustbok. De ifrågasätter våra föreställningar, ruckar på de stereotyper som omger oss och inspirerar oss att tänka i nya banor.
Tid: 08.30–10.00, 18 oktober
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: Gratis.

Vernissage: Accessing Utopia

Accessing Utopia är det senaste verket från den konstnärliga forskargruppen Bathutä. Verkets gestaltning är en polyfonisk flerkanals videoinstallation. Accessing Utopia arbetar kritiskt med frågor om samhälleligt tillträde, strukturell ojämlikhet och möjligheterna till förändring. Till 28 oktober.
Tid: 12.00–18.00, 16 oktober
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: Gratis.

Teaterpremiär: Kriget har inget kvinnligt ansikte
Svetlana Aleksijevitjs skakande dokumentära möten med kvinnor i Röda armén hade Sverigepremiär på GDT hösten 2017, dramatiserad av Malin Lindroth. Kriget har inget kvinnligt ansikte är en del av bokserien Utopins röst som gav Aleksijevitj Nobelpriset i litteratur 2015. Spelas till 18 november.
Tid: 19.00–20.15, 18 oktober
Plats: Göteborgs dramatiska teater
Kostnad: 210 kronor.

Göteborgs dramatiska teater sätter upp Kriget har inget kvinnligt ansikte med Hanna Ullerstam och Mia Eriksson, med nypremiär 19 oktober.

Fredag 19 oktober

Film: Colette

Den franska legendaren Colettes böcker och frimodiga livsstil satte prägel på hela nittonhundratalet. Filmen berättar om hur hon tog sig ur äktenskapet med Willy, som tvingade henne att skriva böcker under hans namn, för att satsa på sitt författarskap. Regi av Oscarsbelönade Wash Westmoreland.
Tid: 13.00–14.50, 19 oktober
Plats: Bio Roy
Kostnad: 95 kronor.

Författarsamtal: Sigrid Rausing

Sommaren 2012 hittas Eva Rausing död i sitt hem i London. Hon och hennes man, Hans Kristian Rausing, hade brottats med ett drogberoende i många år. I den lyriska memoarboken Malström försöker Sigrid Rausing förstå missbrukets natur och vad som hände med familjen.
Tid: 18.00, 19 oktober
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Fredagen den 19 oktober får Stadsbiblioteket besök av författaren och förläggaren Sigrid Rausing, aktuell med boken Malström.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV