Startsida - Nyheter

Energi

På gång i Göteborg

Jessica Gow/TT | Skådespelaren Liv Ullman spelar Marianne i Ingmar Bergmans "Scener ut ett äktenskap" som visas på Hagabion söndagen den 7 oktober.

Lördag 6 oktober

Vernissage: Innan vi glömmer

Nu slår Konsthallen upp portarna för höstens stora grupputställning Innan vi glömmer. I morgon, lördag, invigs utställningen med bubbel, mingel och konstnärssamtal. De fem konstnärerna är Petra Hultman, Helga Härenstam, Kateřina Šedá, Knutte Wester och Ferhat Özgür.
Tid: 13.00–17.00, 6 oktober
Plats: Göteborgs konsthall
Kostnad: Gratis.

Söndag 7 oktober

Film: Scener ur ett äktenskap

Scener ur ett äktenskap var serien som inte hade högre ambitioner än att vara “en vackrare vardagsvara för tv”. Ändå fick den en så stark inverkan på svenskarna att skilsmässostatistiken påstås ha skjutit i höjden, när upp till 3,5 miljoner bänkade sig framför sina teveapparater hemma.
Tid: 12.00–16.45, 7 oktober
Plats: Hagabion
Kostnad: 70–90 kronor.

Film: Ett alldeles ovanlig vanligt liv

En historisk dokumentär av Bengt Grewin som skildrar något väldigt unikt – en alldeles vanlig kvinna. Filmen ger en fin inblick i levnadsvillkor för en kvinna född 1890, när både tåget och industrin kom till den svenska landsbygden. Det blir också en frågestund efter filmvisningen.
Tid: 12.00–13.30, 7 oktober
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: 50 kronor.

Föredrag: Populism

På söndag, 7 oktober, besöks Stadsbiblioteket av Daniel Sjölin, författare och programledare, som samtalar med författaren och debattören Göran Greider utifrån Det populistiska manifestet – en stridsskrift som slår mot borgerlig självgodhet såväl som vänsterns brist på folklighet.
Tid: 14.00–15.00, 7 oktober
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Författaren och programledaren Daniel Sjölin diskuterar populism tillsammans med Göran Greider på Stadsbiblioteket på söndag, 7 oktober.

Måndag 8 oktober

Föredrag: Mannen som inte visste hur en var en man och därför måste dö

Följ med på en tankeväckande resa genom könsroller, normer och kroppshets, där längtan efter kärlek och tillhörighet drev Susanne att fatta ett livsomvälvande beslut. Hon skulle döda den misslyckade mannen hon var och bli någon helt annan, framgångsrik kvinna vid namn Susanne.
Tid: 13.00–14.30, 8 oktober
Plats: Mötesplats Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65
Kostnad: Gratis.

Film: Imagine

Experimentell film av och med John Lennon och Yoko Ono, med unika bilder kring tiden för inspelningen av albumet Imagine. Nu är filmen nyrestaurerad och visas på Bio Roy. Den nya bioversionen innehåller också 15 minuters exklusiva, aldrig tidigare sedda filmsekvenser.
Tid: 18.00–19.30, 8 oktober
Plats: Bio Roy
Kostnad: 160–180 kronor.

Konstnären Yoko Ono är, tillsammans med John Lennon, huvudperson i filmen Imagine som visas på Bio Roy måndagen den 8 oktober.

Klassikerprat: Créme fraîche av Suzanne Brøgger

Inspirerad av Henry Miller skrev Suzanne Brøgger sin feministbibel och självbiografiska roman Crème fraîche. Boken väckte stor uppståndelse när den kom 1978 och den skapade ett ramaskri bland dansk borgerlighet. Föreläsare och samtalsledare: Linda Skugge, journalist och författare.
Tid: 18.00–19.00, 8 oktober
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Den danska författaren Suzanne Brøgger är ämnet för kvällen när Linda Skugge föreläser på Stadsbiblioteket på måndag, 8 oktober.

Tisdag 9 oktober

Föredrag: Kampen för samtyckeslagstiftning

Vad innebär den nya samtyckeslagen som trädde i kraft 1 juli? Anna Thomasson, utvecklingsledare mänskliga rättigheter på stadsdelsförvaltningen, tar med besökarna på en tillbakablick i sexualbrottslagstiftningens historia, hur det ser ut i dag och vad som behövs i det fortsatta arbetet.
Tid: 15.00–16.00, 9 oktober
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: 60 kronor eller årskort.

Föredrag: Farliga prinsessor och ljuva monster

Hur kan vi hjälpa våra barn att upptäcka sin egen glädje och sina egna drömmar i livet, utan att begränsas av gammaldags könsstereotyper och snäva normer? Hur skapar vi en framtid där #metoo-uppror inte längre behövs? En upptäcktsfärd i normernas värld med psykologen Lina Bodestad.
Tid: 17.30–19.00, 9 oktober
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: Gratis.

Film: Westwood: Punk, icon, activist

Dame Vivienne Westwood har alltid varit en frispråkig aktivist. I Westwood: Punk, icon, activist får tittarna en exklusiv access till en av vår tids stora modeskapare, hennes kamp för att behålla kontrollen över ett skenande varumärke och hennes personliga engagemang i miljöfrågor.
Tid: 19.00–20.45, 9 oktober
Plats: Folkteatern
Kostnad: 60–80 kronor.

Filmen om punkikonen, modeskaparen och miljöaktivisten Vivienne Westwood visas på Folkteaterns Doc Lounge tisdagen den 9 oktober.

Onsdag 10 oktober

Musik: Finnskogarnas magi

Sångerskan Anna Fält ger en soloföreställning med sånger och besvärjelser till texterna samlade i de svenska och norska finnskogarna. Med skogsfinnarnas urgamla runosånger och nyskriven musik av Anna Fält får besökarna möta magin i bland annat Värmlands skogar.
Tid: 15.00–16.30, 9 oktober
Plats: Tuve bibliotek
Kostnad: Gratis.

Samtal: Per Herngren: Civil olydnad överger protesten

I samtalet utgår Per Herngren från egna erfarenheter av politiska aktioner. Han har suttit fängslad i USA i 15 månader för en plogbillsaktion där han tillsammans med åtta personer avrustade en missil med hammare. Under kvällen bjuds det på samtal och övningar kring civil olydnad.
Tid: 18.00–19.30, 10 oktober
Plats: Röda sten
Kostnad: 20–40 kronor.

Aktivisten Per Herngren besöker Röda sten onsdagen den 10 oktober, för att prata om civil olydnad och presentera övningar.

Samtal: Mångkultur, religion och politik

Bör religiösa friskolor förbjudas? Varför blev böneutrop en sådan stor fråga? Vilka religiösa grupper ska ha rätt till ekonomiskt stöd? Religionsfrågor har på flera olika sätt genomsyrat årets valrörelse. Tillsammans med publiken undersöks valrörelsen och valutgången i relation till dessa frågor.
Tid: 18.30–20.00, 10 oktober
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: Gratis.

Torsdag 11 till 14 oktober

Musik: Man must sing: Kom inte hit!

Evi söker efter svar i sin barndom. Hon finner där berättelsen om en familj som splittrades i sökandet efter ett bättre liv. Kammaroperan Kom inte hit! skildrar tre människors kamp mot systemet och deras desperata längtan efter att få vara tillsammans. Regi: Gunilla Johansson Gyllenspetz.
Tid: 19.00, 11–12 oktober, 18.00, 13–14 oktober
Plats: Atalante
Kostnad: 120–200 kronor.

Torsdag 11 oktober

Föredrag: Solidariska kylskåp

Med solidariskt kylskåp kan vi minska matsvinnet samtidigt som vi gör det lättare för dem som inte har råd med mat eller som vill skapa ett hållbart samhälle med mindre slöseri. Under Göteborgs Framtidsvecka (Hållbarhetsveckan) kommer ansvariga till Tuve och berättar om hur det fungerar.
Tid: 13.00–14.00, 11 oktober
Plats: Tuve bibliotek
Kostnad: Gratis.

Hur kan vi minska vårt matsvinn? Tuve bibliotek välkomnar till ett föredrag om solidariska kylskåp på torsdag, 11 oktober.

Musik: Livslust

På torsdag, 11 oktober, får Livslust i Hisings Backa möjlighet att ta del av det hyllade programmet Alice Babs – mamma och idol där sångerskan Titti Sjöblom och maken Ehrling Eliasson delar med sig av Alice Babs musikskatt. Förköp krävs på telefonnummer 031-366 90 20.
Tid: 16.00–17.15, 11 oktober
Plats: Livslust, Selma Lagerlöfs torg 24
Kostnad: 75 kronor.

På torsdag, 11 oktober, får Livslust i Hisings Backa besök av Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson som framför musik av Alice Babs.

Samtal: Vilket samhälle skulle du vilja ha?

Växande samhällsklyftor – hur kan de förstås och vad kan göras för att motverka dem? Hur arbetar Göteborgs stad för att minska boendesegregation och inkomstgap? Var med i diskussionen med frågor, idéer, synpunkter och funderingar. Panelsamtal under ledning av Sewilius Berg.
Tid: 18.00–20.00, 11 oktober
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: Gratis.

Fredag 12 oktober

Litteratur: Fredrik och Fredrik

Fredrik Sjöberg debuterade och fick sitt en genombrott 2004 med Flugfällan. Fredrik Nyberg har sedan debuten 1998 hyllats av kritikerna och fått flera av de stora lyrikpriserna som Guldprinsen och Erik Lindegren-priset.
Tid: 18.00–19.00, 12 oktober
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Musik: Ocarinavaginan

Ocarinavaginan är en berättelse om kvinnor som letar efter äventyr, män som väntar på att bli räddade, ögonblicklig förälskelse och magiska världar. Fem sångare med stråkkvartettorkestern intar industrilokalen i Kortedala. Till 21 oktober.
Tid: 19.00, 12 oktober
Plats: Dagjämningsgatan 2
Kostnad: 150–480 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV