Från Manaus i Amazonas till São Paulo i söder – brasilianska kvinnor slöt upp en masse runt om i Brasilien i protest mot den högerradikala presidentkandidaten Jair Bolsonaro.
BRASILIEN Demonstrationerna, som samordnats på sociala medier under hashtaggen #EleNão (Inte honom), hölls runt om i landets städer.
– Jag tycker att inte bara kvinnor utan alla borde undvika att rösta på Bolsonaro därför att han är rasist, han är sexist, han är homofobisk, han är inte inkluderande och han förstår inte att Brasilien är ett mångkulturellt samhälle. Han är inte lösningen, säger 17-åriga Nuria Karnakis under en demonstration i São Paulo.
Med en vecka kvar till den första omgången av Brasiliens presidentval leder Bolsonaro med 27 procent i mätningarna, jämfört med 21 för Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad.
Bolsonaros anhängare lockas av hans löften om hårda tag mot brottslighet och korruption, liksom värnande av traditionella familjevärderingar. Men den 63-årige före detta militärofficeren väcker avsky bland minst lika många genom en rad djupt kontroversiella uttalanden, som beskrivits som sexistiska, rasistiska och homofoba.
"Gå samman eller sörj"
Han har även öppet hyllat den militärdiktatur som rådde i landet fram till 1985. Och nyligen retade han upp många genom att försvara lönegapet mellan kvinnor och män.
– Antingen går vi samman nu och kämpar eller så får vi samlas senare för att sörja, säger Ludimilla Teixeira, en av organisatörerna bakom lördagens kvinnomarscher.
Vi kan inte tillåta fascismen att går framåt i Brasilien.
Initiativet till demonstrationerna presenterades tidigare i september i Facebook-gruppen ”Kvinnor enade mot Bolsonaro”, och manar kvinnor från alla politiska läger att delta.
Även till stöd
Demonstrationer är även planerade i en rad andra länder, däribland Australien, USA, Kanada, Frankrike, Spanien, Argentina och Portugal.
Samtidigt höll kvinnliga anhängare en manifestation till stöd för Bolsonaro i Rio de Janeiro.
– Jag har aldrig hört honom säga något ont om kvinnor. Han är emot våldtäkt, droger och för familjen. Jag har två döttrar och önskar honom det bästa, säger 39-åriga Alessandra Sampaio.
Själv återhämtar sig presidentkandidaten sedan han knivhöggs i början av september i samband med ett valmöte. Men Balsano skrevs ut från sjukhuset i São Paulo på lördagen.
Accepterar bara seger
I en tv-intervju säger han att inte kommer att acceptera något annat valresultat än en seger.
– Utifrån stödet jag ser på gatorna accepterar jag inte ett valresultat som inte innebär min egen seger, säger Bolsonaro.
Första omgången av valet hålls den 7 oktober. Om ingen kandidat får en majoritet av rösterna så avgörs valet mellan de två som fått flest röster i en andra runda den 28 oktober.
Enligt opinionsmätningarna skulle Fernando Haddad i nuläget vinna över Bolsonaro i en andra omgång. Haddad har ersatt Arbetarpartiets Luiz Inácio Lula da Silva, som var den mest populäre kandidaten men som inte får ställa upp då han sitter fängslad för mutbrott.
Fakta: Presidentvalet i Brasilien
Första omgången i valet hålls den 7 oktober. Efter en första omgång går de två ledande kandidaterna vidare till en avgörande omgång tre veckor senare.
Den 6 september meddelade en domstol att den tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva inte får kandidera i valet. Några dagar senare meddelades att Lula kastar in handduken för att bana väg för Fernando Haddad, som varit hans vicepresidentkandidat.
Lula tillhör socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT) och styrde landet i två omgångar 2003–2010. Han dömdes i fjol för att ha tagit emot en muta i form av en lyxrenoverad strandbostad från ett byggföretag som suktat efter lukrativa statliga kontrakt.
Brasilien brottas med en långdragen lågkonjunktur som började redan 2014. Landet har haft flera år med negativ ekonomisk tillväxt.