Sverige är bäst i världen på att bidra till en positiv utveckling i världens utvecklingsländer. Det slår den amerikanska tankesmedjan CGD fast i en ny rapport. En stark migrationspolitik anges som ett av skälen.
SVERIGE Den årliga rapporten mäter hur inrikespolitiken i världens 27 rikaste länder påverkar livskvalitén och utvecklingen i de fattigaste länderna utifrån sju områden: bistånd, ekonomi, teknik, miljö, handel, säkerhet och migration. Dessa slås samman i ett index – som i år toppas av Sverige, som petar ner fjolårsettan Danmark till andraplatsen.
”En bra politik för utveckling handlar om mycket mer än bistånd”, säger Masood Ahmed, ordförande för Centret för global utveckling (CGD), ett pressmeddelande.
Stark migrationspolitik
”Även om det är viktigt måste rika länders politiker värdera hur alla deras val – från flyktingpolitik till upphovsrätt – hjälper eller hindrar utvecklingsländer”, fortsätter han.
Sveriges topplacering på listan förklaras av starka poäng på områdena bistånd (tredje plats), miljö (2), handel (5) och framför allt migration (1). Vad gäller migrationsområdet var Sverige bäst av alla på rankningen.
– Till exempel är det svenska biståndsprogrammet ett av de bästa i hela världen, och det gäller kvalitet och kvantitet. Sverige är också jättebra när vi kollar på migrationspolitiken och på miljöområdet, säger Anita Käppeli, en av CGD:s chefer och författare till rapporten, till Ekot.
– När vi tittar på integrationspolitiken, på pappret i alla fall, så ser vi att Sveriges politik är jättebra. Men det verkar nästan som om att känslan i befolkningen är olik, att det inte känns som att den fungerar.
Dålig säkerhet
CGD förklarar delvis topplaceringen på området migration med att Sverige har den mest utvecklingsvänliga migrationspolitiken av samtliga 27 länder i rapporten: ”Sverige har den bästa integrationspolitiken och den (i relativa termer) näst största andelen flyktingar efter Tyskland”, skriver CGD.
Det finns dock förbättringsområden, slår författarna fast.
”Sverige godkänner bara 35 procent av asylansökningarna, vilket är under medel för index-länderna och landets lägsta siffra de senaste fem åren”, står det i förklaringen.
Sverige är dock inte bland de bästa på allt. Landet hamnar relativt långt ner på listorna som rör ekonomi (elfte plats), teknik (13) och framför allt säkerhet (20). Det senare förklaras av den svenska vapenexporten till odemokratiska stater.