En miljon hönor hålls i burar där de inte ens kan sträcka på vingarna. Det är en bister insikt men det finns alternativ till detta djurplågeri. Nu inför 27 Scandichotell i Stockholm förbud mot ägg från burhöns.
A tt välja bort ägg ur sin kost är en enkel väg att gå för att slippa bidra till den industriella äggproduktionen i Sverige. En industri av åtta miljoner hönor som har avlats fram för att lägga nästan ett ägg om dagen, året om.
De som ändå vill äta ägg kan dock välja bort den värsta formen, de ägg som kommer från burhöns. De lever ett liv på en yta mindre än ett A4-ark där de följaktligen inte kan flyga och där det är för trångt för att kunna sträcka på benen och vingarna.
Scandic hotels, Nordens största hotellkedja, har tagit det välkomna beslutet att helt sluta med användning av ägg från hönor i bur. Det är ett fint ställningstagande och kan verkligen göra skillnad.
Frigående höns
För det är stora mängder det handlar om. Varje år serveras mellan 11,5–13 miljoner ägg på Scandics hotell. Majoriteten kommer redan från frigående höns, men nu pågår ett arbete för att säkerställa en successiv övergång till att fasa ut burägg i alla hotellets produkter.
Alla de som av olika anledningar vill utesluta ägg ur sin kost vet att det ofta göms ägg som ingrediens i många färdiga produkter. För att undvika detta upprättar Scandic en buräggspolicy som innebär att leverantörerna måste använda ägg från frigående höns för att få leverera till hotellkedjan.
Detta kan få positiva effekter eftersom Scandic med sin storlek bör vara en kund som få vill förlora. Att då samtidigt göra det vettiga valet ur djurhänseende, att sluta med burägg, borde vara ett enkelt beslut. Och det behövs verkligen.
Enligt organisationen Djurens rätt sitter fortfarande cirka tolv procent, strax över en miljon, av landets hönor i bur i Sverige. Även de som inte är del i Scandics förändring får sig förhoppningsvis en tankeställare och ser över sina val.
– Vi på Djurens rätt tycker att det här är oerhört positiva nyheter och Scandic visar verkligen med sitt beslut att de ligger i framkant inom sin sektor. Det här kommer garanterat göra skillnad för väldigt många hönor, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens rätt.
Policybeslut
Många känner till Scandics inkluderande arbete där de ligger i framkant gällande tillgänglighet och där de erbjuder allergivänlig frukost med veganska alternativ. De har genomfört flera förändringar inom mat och dryck för att bidra till en mer hållbar omvärld under de senaste åren. Att ta ett policybeslut mot burägg är ännu ett steg i detta arbete. Tidigare i år meddelade kedjan att de även slutar att använda sugrör och cocktailpinnar i plast på alla hotell för att minska produkternas negativa påverkan på miljön.
Scandic har 27 hotell i Stockholm där implementeringen av den nya policyn pågår. Här märker koncernen av intresset. Miljömedvetenheten hos många är stor och möjligheten att göra miljövänliga val är välkommet. Det visar sig även på övrig kost där det veganska får ta plats och en ny uppmärksammad veganburgare lanseras i dagarna.
Fler satsar på vego
Den vegetariska trenden har fått fler hotell att satsa på ett bra vegoutbud. På Grand hôtel har kocken Mathias Dahlgren öppnat Rutabaga som erbjuder ”framtidens kök med vegetariska rätter i världsklass”. Radisson Blu Royal park lanserade tidigare i år en helt vegansk brunch, som omedelbart blev en succé och har fått toppbetyg i Syre Stockholm.
”Bra för alla” kan låta klyschigt men när stora kedjor, där många personer rör sig, tar hållbara beslut kan det få stor betydelse. Normer flyttas, affärsrelationer som kräver bättre val av ingredienser är bra för både djur och hälsa samtidigt som vår miljö har allt att vinna på en omställning till mer vegetariskt. Det ska bli intressant att se hur dessa ringar på vattnet sprider sig till fler.