Miljöarbetet kan få fart på allvar. Med det lockbetet hoppas Centerpartiet att Miljöpartiet ska ansluta sig till alliansen. Valvinnaren Vänsterpartiet har inte gett upp ett rödgrönrosa styre.
Vänsterpartiet gick mest framåt av partierna i Stockholms stad. Ändå talar mycket för att partiet mister sitt inflytande eftersom de rödgrönrosa förlorat sin majoritet och Sverigedemokraterna blivit vågmästare. Men Vänsterpartiets toppnamn Clara Lindblom hoppas på ett fortsatt rödgrönrosa styre – i minoritet.
– Det är fullt möjligt så länge alliansen inte lägger en gemensam budget och får igenom den med stöd av Sverigedemokraterna, säger hon.
Clara Lindblom menar att det är tradition i Stockholm att oppositionspartierna lägger egna budgetar. Att lägga en gemensam budget som får SD:s stöd skulle innebära ett brott mot löftet att inte stödja sig på dem, anser hon.
Moderaterna vill inte uttala sig, men Centerpartiets gruppledare Karin Ernlund avfärdar Vänsterpartiets linje.
– Någon lokal decemberöverenskommelse är inte aktuell. Alliansen har gått till val med ett gemensamt valmanifest, säger hon.
Istället hoppas hon att de samtal som nu har inletts mellan allianspartierna och Miljöpartiet ska leda fram till att en blågrön koalition tar över.
– Vi välkomnar Miljöpartiet till alliansen. Tillsammans skulle vi kunna få ordentlig fart på miljöarbetet, säger hon.
Från Vänsterpartiets sida framhåller man nu skillnader som finns mellan Miljöpartiet och allianspartierna, inte minst i trafik– och miljöpolitiken.
– Miljöpartiet hör inte hemma i alliansen. Den här mandatperioden har vi tillsammans drivit cykelinvesteringar, naturreservat och stängningen av kolverket i Värtan. Jag har svårt att se hur vi ska kunna föra en radikal klimatpolitik med Moderaterna som ska bygga motorvägar.
Om det inte går att styra i minoritet är Vänsterpartiets Clara Lindblom öppen för samtal med C och L om ett blocköverskridande samarbete.
– Det politiska innehållet är viktigast. På kommunal nivå ligger vi ganska nära Centerpartiet på miljöområdet. De har också varit bra när det handlat om ensamkommande ungdomars möjlighet att stanna i staden och i tiggeridebatten, säger hon.
Också den tanken avfärdar Karin Ernlund.
– Det finns stora ideologiska skillnader, inte minst när det gäller synen på företagande.
Miljöpartiet avböjer att kommentera i nuläget.