Prenumerera

Logga in

Radar · Nyheter

Global klimatmarsch nådde Stockholm

Erik Simander/TT| Hundratals personer gick med i marschen "People's climate march" i lördags.

Hundratals personer marscherade genom Stockholm – som del av en global marsch för klimatet som genomförs i 95 länder. Syftet är att påminna om vikten av att stoppa den globala uppvärmningen, samtidigt som FN:s medlemsländer möts för att diskutera hur Parisavtalet ska genomföras.

Lördagens marsch hade sin början i Rålambshovsparken i huvudstaden och stannade när folkmassan fyllde Mynttorget intill riksdagen. I Sverige har det planerats för klimatmarscher på minst tio orter.

Manifestationens startskott var i Australien. Där seglade demonstranter utanför operahuset i Sydney och samlades utanför premiärministerns kontor med krav på att landet slutar producera kol.

– Vi bekämpar skogsbränder under vintern, lider av försvårande torka, och forskare varnar för att Stora barriärrevet blir allt blekare, sade Blair Palese, ordförande för miljölobbyorganisationen 350 i Australien.

Protesterna sker samtidigt som företrädare för världens länder möts i FN:s kontor i Bangkok i Thailand för att komma överens om genomförandet av klimatavtalet från Paris 2015. Deras samtal ska leda fram till ett färdigt ramavtal för hur den globala ökningen i temperatur ska begränsas och läggas fram till ländernas ministrar och statsöverhuvuden vid möten i Polen i december.

Stötestenen i förhandlingarna är vem som ska betala för anpassningen och hur fattigare länder ska kunna ta del av de resurserna.

Utanför lokalerna hade thailändska fiskare samlats. Vissa bar med sig sitt levebröd, krabbor och musslor, hotat av klimatförändringar.

– Jag kom hit i dag för att be regeringen om att sätta erosionen utmed kusten på den politiska agendan, berättade Aree Kongklad, 58-årig fiskare för nyhetsbyrån AFP.

Inför marscherna har önationerna i Stilla havet förklarat klimathotet som det ”enskilt största hotet” mot livet på öarna och uppmanade USA och dess president Donald Trump att återvända till det globala klimatavtal som slöts i Paris 2015, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I Frankrike har 700 klimatforskare skrivit under ett upprop i tidningen Libération för att få franska politiker att göra mer för klimatomställningen.
Demonstrationerna, som dragits igång av den amerikanska miljölobbygruppen 350.org, följs av en internationell konferens i San Fransisco i USA med inbjudna affärsmän, politiker och aktivister. Jesper Brodin, koncernchef för Ikea och skådespelaren Harrison Ford, finns bland talarna. San Francisco-mötet har bland annat fått stöd av Google, Facebook och FN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV