De spärras in för att programmeras om av regimen. Kina har länge förföljt sin muslimska uigur-minoritet i Xinjiang – men nu kommer människorättsorganisationen Human Rights Watch med nya belägg för ett systematiskt förtryck.
KINA En del får besök av polisen i hemmet och blir bortförda efter godtyckliga anklagelser. Andra grips på flygplatsen när de ska resa utomlands. Den som har ”tur” hamnar i ett läger, där dagarna består av bland annat politisk indoktrinering och tvångsundervisning i mandarin. Klarar man inte undervisningen får man stanna i lägret fem år i stället för ett.
Andra hamnar i häkten, där de utsätts för övergrepp och anklagas för påhittade brott, och många skickas därifrån vidare till fängelse, enligt en granskning från Human Rights Watch (HRW) om den kinesiska regimens förtryck av uigurer i Xinjiang.
Repressiv politik
– En av dem som vi har intervjuat fick veta att han satt i häktet för att ha skickat muslimskt studiematerial till sin dotter. Han hamnade i fängelse, säger HRW:s utredare Maya Wong till TT.
– I indoktrineringslägren kan du hamna för att ha använt meddelandetjänsten Whatsapp, vpn-uppkoppling, för att ha varit i Malaysia eller för att ha en bror i Turkiet – för vad som helst.
Peking har länge fört en repressiv politik mot den muslimska minoriteten uigurer i den självstyrande regionen i nordvästra Kina. Regimen anser uigurerna vara extremister, med åsikter som inte passar i den kinesiska staten och att stränga regler därför behövs.
Tidigare i somras visade en rapport från en människorättskommitté inom FN att en miljon uigurer har placerats i olika läger i Xinjiang, läger som inte har något stöd i kinesisk lagstiftning. Peking tillbakavisade anklagelserna, men rapporten från HRW kan alltså avslöja nya bevis.
– Vi pratar om en systematisk masskränkning av mänskliga rättigheter, säger Maya Wong.
– Xinjiang är i praktiken en polisstat, där myndigheterna ständigt utför kontroller – genom vägspärrar, på gatan, hemma.
Test för FN
Människorättsorganisationer för en hård kamp för sin existens i dagens Kina och HRW:s utredare har inte kunnat göra research på plats i Xinjiang. De intervjuade, 58 personer, är i stället uigurer som har lämnat regionen, bland dem många etniska kazaker som övergett Kina för Kazakstan.
Enligt HRW är det som sker i Xinjiang en kränkning av mänskliga rättigheter i en utsträckning som inte har setts i Kina på decennier.
”Xinjiang blir ett test av om FN och berörda regeringar är beredda att belägga ett allt mäktigare Kina med sanktioner för att få slut på förtrycket”, skriver HRW:s Kinachef Sophie Richardson.
Fakta: Har strävat efter oberoende
Den autonoma regionen Xinjiang ligger i Kinas nordvästligaste hörn. Med en yta mer än tre gånger så stor som Sveriges utgör regionen en sjättedel av Kina. Över 90 procent av området består av berg, öknar och svårforcerad terräng.
Av Xinjiangs omkring 21 miljoner invånare (folkräkning 2010) tillhör de flesta turkisktalande, muslimska folkgrupper, varav uigurerna – ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk – är den största med 8–10 miljoner. Den kinesiska invandringen har varit kraftig de senaste årtiondena och drygt 40 procent uppskattas vara han-kineser.
I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av inflytande har varierat. Uigurerna har ofta känt en större etnisk och kulturell samhörighet med sina centralasiatiska grannar och strävat efter oberoende.
På senare år har separatiststrävandena i regionen märkts genom flera attentat, som skyllts på muslimska ”terrorister”, och genom den kinesiska regimens hårda reaktioner.
Källa: UI:s Landguiden