David Pilbäck är en del av en global mansrörelse som vill ge män möjlighet att komma i kontakt med sina känslor och må bättre långsiktigt, istället för att döva smärta och ångest kortsiktigt. Det skulle hela samhället vinna på. ”Män i dag behöver definiera om vad det innebär att vara man, pappa och manlig vän.” säger han.
Idag ser man en trend av försämrad mental hälsa hos unga män världen över. Det handlar bland annat om svaga sociala nätverk, dålig kontakt mellan generationerna, män som inte slutför högskolan, som tappar fotfästet på arbetsmarknaden och inte sällan blir rekryterade till extremistiska grupper. David Pilbäck tror att vi behöver börja bygga resurserna nu i samhället för att stödja män i deras mentala hälsa.
– Alldeles för många unga män spenderar sina dagar på internet med porr och spelmissbruk. Vi behöver utbilda en generation med mentorer som kan möta de enorma behoven av förebilder och fadersgestalter för unga män i dag.
150 000 följare Nätverket ”Men’s movement” som David Pilbäck har grundat har i dag 150 000 följare på Twitter världen över. Ungefär femtusen av dessa är psykologer.
– Idén bakom Mansrörelsen är att vi har haft en kvinnorörelse som under femtio år har fått till en enorm sociologisk förändring i hur samhället och hur våra familjer är organiserade. Mäns förändring har under samma tid mer handlat om anpassningar till kvinnornas förändring, men många män lever kvar i värderingar från sextiotalet.
Han beskriver att de djupare och mer existensiella frågorna fortfarande är svåra för många män att ta i. Det är enklare att stanna kvar och gömma sig bakom samtal som stannar vid snabba bilar, yta och fotboll, även om någon mår uppenbart dåligt.
– Män i dag behöver definiera om vad det innebär att vara man, pappa och manlig vän. För statistiken kring antalet unga män som är vilse är horribel.
David Pilbäcks intresse för mansfrågor har sin grund i hans egen resa under uppväxten och som ung man. Livet med en psykiskt sjuk mamma har präglat honom. Delvis växte han upp hos sina mor- och farföräldrar. Han var stökig i skolan, hade svårt att sätta ord på sina känslor och hoppade tidigt av skolan för att börja arbeta i restaurangbranschen.
Vändningen blev mötet med en mentor som verkligen trodde på David. ”Låt inte dina sår stå i vägen för dina gåvor” var budskapet. Något David tog på allvar. I dag lever han med sin sambo Annika och tre barn, har en universitetsutbildning, ett eget företag samt driver och debatterar frågor relaterade till mäns psykiska hälsa både i Sverige och globalt.
Ett globalt problem
Mansrörelsen i bred bemärkelse startade från början på sjuttiotalet i USA, men David Pilbäck har aldrig känt sig helt hemma i den rörelsen som från början var väldigt hierarkisk. Han ville istället skapa en rörelse utifrån en upplevelsebaserad metod som är inkluderande och fri från ideologier. Där övningar utgår från den egna mannens upplevelse, med metoder som TRE (tension and trauma release exercises), frigörande andning och circling, som är en sorts dynamisk grupprocess.
– Jag tror att mäns mentala hälsa är ett av de viktigaste problemen i dag, till och med större än miljöförstörelsen. Eftersom det är männen i styrelserna som fattar besluten att förstöra vår värld. Om män är i bättre kontakt med sin kärna fattar de bättre beslut.
För några år sedan gick David själv en utbildning i TRE, som översätts ungefär med ”övningar för att frigöra spänning och trauma”. Det var också startskottet för honom att börja arbeta mer konkret med mansfrågor och hålla workshops och kurser för män, fokuserade på trauman.
– Metoden TRE har otrolig potential att hjälpa väldigt många människor som inte annars är mottagliga för psykoterapi eller andra metoder som innebär delande och att sätta ord på sina upplevelser, berättar David.
Att vara autentisk med de känslor och reaktioner som kommer upp är grunden för de fysiska övningarna och även något som David själv haft stor nytta av på sin resa mot större läkning.
Kundupplevelsedesign
David Pilbäck tror att vi behöver ändra vår syn på mannen som kund inom områden som mental hälsa, terapi och självhjälp. I dag menar han att dessa tjänster mest utgår från kvinnors köpbeteenden och lösningen tror han är kundupplevelsedesign.
– Ett utmärkt exempel på ett sådant riktat program är dokumentärfilmen The Work, där några män får arbeta med interner i ett högsäkerhetsfängelse under fyra intensiva dagar kring personlig utveckling. Det är en otroligt stark och gripande film som troligen inspirerar de allra flesta manliga tittarna till ett eget inre arbete, berättar han.
Nya mansnormer
David Pilbäck berättar hur han själv kände sig ensam med sina känslor och funderingar och hur skönt det var att plötsligt inse att oerhört många män brottades med liknande tankar kring livet. Han vill genom Men’s movement vara med och skapa nya positiva, tillåtande och inkluderande mansnormer som handlar om att män kan visa alla sina känslor och ha kontakt med sin sårbarhet och genuina personlighet. Att arbeta för att främja mäns långsiktiga mentala hälsa, där man lyssnar inåt och vågar känna efter, istället för att döva smärta och ångest kortsiktigt. Men’s movement är tänkt som en plattform för alla typer av tjänster, kurser och självhjälpsprogram. Målet är att alla länder ska finnas representerade med olika länkar och telefonnummer, oavsett vad du som man söker hjälp eller stöd för.
– I dag har jag följare även i länder som Kazakstan. Vi kan tydligt se att män tappar fotfästet över hela världen.
Men hur kan vi förändra samhället till det bättre så att fler män mår bättre, känner sig inkluderade och stärker sin mentala hälsa? David tror att fler behöver leva sig in i hur många unga män mår och förstå hur deras verklighet ser ut, där förlegade maskulinitetsnormer ofta sätter käppar i hjulet.
– Den här målgruppen behöver lyftas fram och skapas utrymme och goda förutsättningar för. Marknaden och frivilliga organisationer behöver börja satsa på dem och deras mentala hälsa. Det gynnar hela samhället.
David Pilbäck
Född: 1977
Aktuell med: föreläsningar och workshops på arbetsplatser i det egna företaget Resiliens.
Driver kontorsstädningsföretaget Gnistra städ.
Grundare av nätverket Men’s movement
Hemsida: www.mensmovement. com