Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Radar

Saudiarabien kan avrätta flera människorättsaktivister

Israa al-Ghomgham.

Amnesty International uppger att fem människorättsaktivister står inför risken att dömas till döden i Saudiarabien. En av dem är Israa al-Ghomgham, som kan bli den första kvinnan som avrättas för att ha deltagit i fredliga protester.

SAUDIARABIEN En av dem som riskerar att avrättas är Abdul Kareem al-Hawaj, som var 16 år gammal då han deltog vid regimkritiska protester, medan Abdullah al-Zaher var 16 år och Dawood al-Marhoon och Ali al-Nimr var 17 år gamla när de greps och dömdes till döden för liknande brott.

– Det är ett sorgligt faktum att barn och personer med intellektuell funktionsnedsättning inte undantas från dödsstraff i Saudiarabien, säger Daniel Balson vid Amnesty till IPS.

Han uppger att de fyras fall har många saker gemensamt. Alla tillhör den shiitiska minoriteten i landet och alla fyra uppger att de tvingats erkänna sina brott under tortyr, och alla fyra riskerar att avrättas inom kort.

De saudiska myndigheterna har flera gånger visat att de är beredda att avrätta människor även om det medför internationell kritik. I januari avrättades 47 personer under en enda dag, trots fördömanden från omvärlden.

Hiba Zayadin vid Human Rights Watch, HRW, säger till IPS att saudiska åklagare kräver dödsstraff för fem av de sex människorättsaktivister som för närvarande står åtalade, och en av dem är Israa al-Ghomgham som nu har ställts inför en terrordomstol.

– Vi känner inte till att någon annan kvinnlig aktivist tidigare har dömts till dödsstraff på grund av sitt arbete för utökade rättigheter, och anser att fallet riskerar att bli ett farligt prejudikat. Detta bevisar hur beslutsam den saudiska ledningen är när det gäller att krossa alla former av opposition, samtidigt som de påstår att de är på väg mot en modernisering med reformer, säger Hiba Zayadin.

Hon menar att omvärlden nu måste protestera mot de människorättsbrott som begås i Saudiarabien – och i synnerhet gäller det de länder som har nära relationer med landet, som USA, Storbritannien och Frankrike.

– Vi menar att de saudiska myndigheterna skulle lyssna på uttalanden från sina allierade och internationella affärsintressen, om dessa talade om att dra tillbaka investeringar i Saudiarabien om inte landet börjar respektera rättssäkerheten och friger alla dissidenter som hålls gripna, säger Hiba Zayadin.

Om ledningen i landet menar allvar med genomförandet av reformer så måste förändringar göras, enligt Hiba Zayadin. Och om så inte sker, måste det internationella samfundet utkräva att regimen lever upp till sina uttalanden.

Samah Hadid vid Amnestys avdelning för Mellanöstern understryker att Saudiarabien är ett av de länder i världen som avrättar flest och att omvärlden inte längre kan ignorera detta faktum.

– Vi uppmanar det internationella samfundet att utöva påtryckning på myndigheterna i Saudiarabien att upphöra med användningen av dödsstraffet, som fortsätter att tillämpas i strid med internationella lagar och regler, ofta efter rättegångar som varit djupt orättvisa och politiskt motiverade, säger Samah Hadid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV