Den globala klimatmanifestationen Peoples climate march förväntas samla hundratusentals över hela klotet som kräver ansvarstagande i klimatfrågan.
Valet av datum, den 8 september, är ovanligt passande ur svenskt perspektiv. Men det är inte valt utifrån det svenska valet dagen efter, utan för att bygga upp spänningen inför ett av de stora förarrangemangen innan årets klimattoppmöte, Global climate action summit. Detta går av stapeln i amerikanska San Francisco veckan därpå.
Målet är att uppmuntra ledare i näringslivet och politiken att bidra med de högre utsläppsminskningsåttaganden som krävs för att Parismålen ska kunna nås.
Men i Sverige blir fokuset också ett annat. I Stockholm heter marchen ”Hjärtat slår för jorden”, och som titeln antyder är det en manifestation och marsch med ett positivt fokus.
– Vi vill hitta inkluderande och nya sätt att kommunicera frågor som är väldigt akuta men som ibland kan uppfattas som abstrakta och tekniska, fastän de i själva verket handlar om liv och död och vilket samhälle vi vill ha, säger en av talespersonerna för marschen i Stockholm, Operasångaren Samuel Jarrick från organisationen Klimataktion.
– Med Hjärtat slår för jorden vill vi visa på kopplingarna mellan människa och natur. Precis som hjärtat behöver blodet för att kroppen ska fungera, så behöver jorden cirkulära och fungerande flöden. Vi håller på att bryta dessa om vi inte gör något.
Körer, dansare och slagverkare kommer tillsammans med artister, talare, berättare och publik att inleda manifestationen i Rålambshovsparken på lördagen. Därefter avgår marschen mot riksdagshuset, där bland annat förslagen från Klimatriksdagen ska läggas fram. Det planeras också minst sex andra aktioner i Sverige samma dag i Alingsås, Göteborg, Halmstad, Kisa, Lund och Skurup.
Syre Stockholm når Samuel Jarrick på en kanalbåt utanför Groningen i Nederländerna. Där deltar han i en blockad mot brytningen i gasfälten utanför kuststaden.
– Det är väldigt inspirerande att dessa massaktioner mot fossila industrier sprider sig och att vi kan visa på att vi tillsammans kan påverka verksamheterna på marken.
Tillbaka i Sverige fortsätter sedan förberedelserna inför klimatmarschen.
– Vi har mycket kvar att göra, men det känns som att alla vi som deltar i förberedelserna är väldigt glada över att få vara med om att skapa en annorlunda manifestation. Vi hoppas sedan att vi tillsammans kan samla kraft för att kunna driva på och ge stöd till de mer klimatvänliga partierna, så att de vågar fatta de beslut som verkligen behövs under de kommande åren, säger Samuel Jarrick.