Alla parter i kriget i Jemen kan ha begått krigsbrott, enligt FN-utredare. I sin första rapport skriver utredningsgruppen att man har goda skäl att anta att de inblandade i den blodiga konflikten har brutit mot internationell humanitär lag.
JEMEN Nära 10 000 personer har dödats i kriget i Jemen sedan mars 2015, då en internationell militärallians under ledning av Saudiarabien lade sig i konflikten. Alliansen står på regeringens sida och strider mot de Iranstödda Huthirebellerna – men till ett högt pris, enligt en ny FN-rapport.
Utredargruppen, som sattes ihop av FN:s råd för mänskliga rättigheter i september i fjol, har kartlagt en lång rad övergrepp som har begåtts av alla parter i den väpnade konflikten. Det mesta tyder på att de stridande inte har vidtagit några särskilda åtgärder för att minska antalet civila offer, enligt gruppens ordförande Kamel Jendoubi.
Bomber mot bröllop
Den saudiskledda alliansens flygräder ligger bakom det största antalet civila döda och skadade, enligt rapporten, som listar ett stort antal bombningar av bostadsområden, marknader, begravningar, bröllop, fängelser och sjukvårdsinrättningar.
I början av augusti dödades fler än 50 personer, varav omkring 40 skolbarn, då alliansen bombade en buss i staden Dahyan. Attacken, som fått FN:s generalsekreterare António Guterres att kräva en oberoende utredning, nämns dock inte, eftersom rapporten sträcker sig från september 2014 till juni 2018.
Har använt barnsoldater
Även Huthirebellerna får kritik för att i likhet med den jemenitiska regeringen och styrkor med stöd av den saudiskledda alliansen ha rekryterat barnsoldater.
”I de flesta fall har barnen varit mellan 11 och 17 år gamla, men det finns trovärdiga rapporter om att barn så unga som åtta år har rekryterats”, skriver FN-utredarna i sin rapport.
En talesperson för den saudiskledda alliansen meddelade på tisdagen att FN-rapporten ska granskas av en rättsgrupp, och att dess slutsats kommer att presenteras när utvärderingen är färdig.
Fakta: Kriget i Jemen
Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.
Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.
I mars 2015 började en saudiskledd militärallians att flygbomba rebellmål. Sedan dess har nästan 10 000 människor dödats, de flesta civila, och miljontals drivits på flykt. Därtill har tusentals människor dött i kolera. Flera försök till fredsavtal har misslyckats.
Saleh öppnade i slutet av förra året för förhandlingar med Saudiarabien, men då vände sig Huthirebellerna mot honom, och han dödades.