Prenumerera

Logga in

Radar · Utrikes

Kritik mot brittisk sockerskatt – ”en subvention av miljöbelastande mejeriprodukter”

Den brittiska regeringen tillkännagav i veckan att sockerskatten nu även omfattar komjölk och växtbaserade mjölkalternativ, men endast komjölken får räkna bort sitt naturliga socker, laktosen, när skatten beräknas.

Den brittiska regeringens beslut att inkludera sötade växtbaserade mjölkalternativ i sockerskatten, Soft Drink Industry Levy, möts av kritik från miljö- och branschorganisationer. Kritiker menar att förändringen gynnar mejeriprodukter och missgynnar växtbaserade alternativ.

Organisationer inom den växtbaserade sektorn, som Plant-Based Food Alliance, kallar laktosavdraget ”orättvist”, ”diskriminerande” och ”en subvention av miljöbelastande mejeriprodukter”. De menar att det ger mejeriprodukter en konkurrensfördel eftersom naturlig laktos inte räknas i sockermätningen, medan växtbaserad mjölk beskattas på hela sockerhalten, inklusive naturliga kolhydrater från havre, ris eller soja, och kräver ett motsvarande avdrag för växtbaserade drycker för att uppnå ”teknologisk neutralitet”.

I ett uttalande skriver Plant-Based Food Alliance:

”Vi stöder starkt åtgärder som främjar folkhälsan och välkomnar att osötade växtbaserade mjölkersättningsdrycker fortsatt är undantagna från skatten. Vi är dock oerhört besvikna över införandet av ett laktosavdrag för sötade mjölkdrycker, utan något motsvarande för sötade växtbaserade drycker. Det innebär att en sötad mjölkbaserad produkt beskattas mindre än en växtbaserad med samma mängd tillsatt socker. Avdraget undergräver syftet med SDIL och riskerar att skapa förvirring kring det verkliga sockerinnehållet. Att gynna sötad mjölk framför växtbaserade alternativ är en missad möjlighet att skapa rättvisa och tydlighet, och skapar en ojämn spelplan.”


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Till Syre >>
Till Syre >>
Till Syre >>
Till Syre >>