Prenumerera

Logga in

Energi · Kan själv

Ladda för vintern med torkad frukt och grönsaker

Äppelringar på tork.

Har du svårt att veta vad du ska göra med alla grönsaker du odlat, eller alla bär och svamp som du har plockat? Är frysen och kylen redan fullpackade? Ett smart alternativ är att torka, maten håller längre samtidigt som volymen minskar – dessutom kan det vara energieffektivt!

Vad kan man torka?

Frågan du kanske ska ställa dig istället är: Vad kan man inte torka? I princip alla grönsaker kan torkas, även om en del, som rättikor och rädisor, lämpar sig lite sämre eftersom smakämnena är flyktiga. När du torkar till exempel grönsaker eller äpplen är det bra att tänka på att det går snabbare om du skär dem i skivor först. Även sådant som du plockar i skogen som bär och svamp kan med fördel torkas, liksom nästan all frukt. Om du tycker om att dricka te så kan du plocka kryddor, örter och ätliga blommor under sommaren och torka. Örterna och blommorna kan sedan användas tillsammans med svart te under kalla höst- och vinterdagar. Många vilda örter och blad gör sig även bra i soppor. 

Torkade blad på en bricka, en enkel metod som dock kan kräva att du även torkar dem en stund i ugnen. Foto: Valdemar Möller

Hur gör jag?

Det finns många olika metoder för torkning. Det finns en mängd olika torkmaskiner som man kan köpa, men nackdelen med dem är att de kostar en del och att det oftast går åt en del energi. Här kommer därför några tips på hur du kan torka saker själv utan att köpa någon dyr apparat. 

Det allra enklaste sättet är kanske att torka i ugnen på 50 grader med luckan öppen. Nackdelen med det är att det går åt mycket energi och att det lätt kan bli lite för varmt (egentligen är den optimala torkningstemperaturen runt 40 grader, men en vanlig ugn går oftast inte att ställa in under 50 grader). 

En annan vanlig metod är att hänga det du ska torka i taket. Tänk bara på att luften inte får vara för fuktig och att det ska vara god luftcirkulation. 

Torkade örter som hänger i fönstret. Foto: Janerik Henriksson/TT

En så kallad torkolla är ett metallnät, gasväv eller en bit lakan med en ram runt. Principen är att det ska komma luft både ovanifrån och underifrån och cirkulera runt det som ska torkas. 

Om du ska torka blad exempelvis går det bra att bara lägga ut dem på en bricka med ett tyg och ställa på en torr plats där de inte är direkt exponerade för solljus. Du kan dock behöva torka dem några minuter i ugnen också för att all fukt ska sugas ut, men det går åt mindre energi än om du bara skulle ha torkat dem i ugnen. 

Ytterligare en metod är att låta tidningar eller något annat material med uppsugningsförmåga suga ut fukten från grönsakerna eller svampen. Sprid ut tidningarna på ett bord och lägg ett lakan med det du ska torka ovanpå, tidningarna kommer då att suga upp fukten genom lakanet och samtidigt slipper du att få eventuell trycksvärta på det du torkar – smart va? Efter ett tag kan du behöva byta tidningarna mot nya torra, beroende på hur mycket fukt som behöver sugas ut. 

Många grönsaker ska helst förvällas innan du torkar dem. Det gäller nästan alla rotfrukter, kål- och bladgrönsaker. Om du inte förväller är risken att de tappar både i färg och smak. Till exempel så kan potatisen bli grå om den inte är förvälld först.  

Soltorkning

Att låta saker torka i solen är också en energieffektiv metod, men om du bara lägger maten direkt i solljus är det stor risk att den blir missfärgad eller ruttnar. Dock kan du relativt enkelt bygga din egen soltork (se illustration nedan). 

En soltork kan göras på olika sätt, men den huvudsakliga principen är att luften värms upp och rör sig igenom soltorken och därmed värmer upp det som ska torkas, istället för att de ligger i direkt solljus. 

Soltorken på bilden består av tre delar: Den första delen är en svart yta vinklad mot solen med ett genomskinligt material över där luften värms upp. Luften stiger sedan därifrån upp i den andra delen som består av ett skåp (som kan vara gjort av till exempel trä eller kartong). I toppen av skåpet behöver det finnas ett ventilationshål där luften kan ta sig ut. Inuti skåpet kan du sätta fast brickor med nät på vilka du placerar det som du vill ska torka. Slutligen har du en tredje del som skåpet står på. 

Så här kan en hemmabyggd soltork se ut. Illustration: Anna Dahlqvist

Vill du göra det enkelt för dig kan du använda kartong och plast som material, men nackdelen med det är att det kanske inte håller så länge och att det kan bli förstört om det utsätts för hård vind eller regn. Vill du göra en mer hållbar konstruktion kan du använda trä eller andra hållbara material och glas eller starkare plast, det tar lite längre tid men å andra sidan får du en soltork som du kan använda i flera år framöver. 

Fördelar och nackdelar

En fördel med torkning är som sagt att du spar både plats och energi jämfört med om du skulle frysa in det (åtminstone om du väljer att inte använda ugn). Det är också väldigt bra att torka om du till exempel ska ge dig ut på en vandring.

Torkning av svamp. Den här varianten är elektrisk, men det går också bra att torka svamp genom att bara breda ut dem på ett galler. Foto: Mats Schagerström/TT

En nackdel är att en del näringsämnen kan försvinna. exempelvis så bryter hög värme ner vissa vitaminer och antioxidanter. Även torktiden kan påverka näringsämnena. Om du vill försöka bevara så mycket näringsämnen som möjligt är det bästa att inte torka på för hög värme och att torka så snabbt som möjligt samt att förvara livsmedlen på en mörk och torr plats efter att du har torkat dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV