Prenumerera

Logga in

Radar · Migration

Färre söker asyl i Sverige: ”Svårt att ta sig hit” 

svältande flyktingbarn

Trots många konflikter i världen fortsätter trenden att färre söker asyl i Sverige. En ny lag påverkar. Dessutom har många svårt att ta sig hit, lyfter organisationen FARR.
— Det är omöjligt för personer i exempelvis Gaza, säger Markus Henriksson, ordförande.

Under årets första halvår har det kommit in 30 procent färre ansökningar om asyl, jämfört med motsvarande period föregående år, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande. 

Orsaken till minskningen är framför allt en ny lag som trädde i kraft den 1 april i år. Lagen innebär att den som har nekats asyl inte får vara kvar i landet eller ansöka på nytt förrän efter fem år. Under den perioden måste du även ha lämnat EU och de länder som är med i Schengen. 

– Sveriges attraktivitet som mottagarland fortsätter att minska i takt med de politiska reformer som genomförts på migrationsområdet. Även EU:s asyl- och migrationspakt väntas leda till färre asylsökande de kommande åren, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Migrationsverket.

Trenden att färre söker asyl i Sverige har pågått sedan 2015, då regelverket ändrades. Dessutom är det svårt att ta sig hit, enligt Markus Henriksson, ordförande på organisationen FARR, Flyktinggruppernas riksråd.

— Det är väldigt många gränshinder på vägen, säger han.

Hur lätt är det för internflyktingarna i Gaza att ta sig hit?

— Det är omöjligt i stort sett om du inte har oerhört bra kontakter och ekonomi att ta dig till Europa. Det gäller för de flesta flyktingar.

— Det finns en dubbelmoral i asylprocesen. Politikerna säger att de står upp för människor att söka asyl, men samtidigt gör man det nästan omöjligt att söka asyl. Det är en FN-anstiftad mänsklig rättighet att kunna söka asyl.

Under första halvåret i år inkom 3 750 ansökningar om asyl i Sverige. Då är inte ukrainarna som omfattas av massflyktsdirektivet inräknade. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV