
Ytvattentemperaturerna i västra Medelhavet har varit ovanligt varma sedan slutet av juni. Kring Mallorca har temperaturerna flera gånger överskridit 30 grader. En såpass tidig värmebölja har aldrig tidigare registrerats i området, något som oroar forskarna.
Redan i slutet av juni visade vattentemperaturen på över 30 grader utanför Mallorca, enligt data från Copernicus Marine Service. Det är rekordvarmt för den tiden på året, och även i Medelhavet som helhet blev juni varmare än någonsin tidigare: 23,86 grader i genomsnitt, vilket slår rekordet från 2003. På många håll har det varit 5 grader över genomsnittstemperaturen (som uppmätts mellan åren 1991-2020).
Även om värmen har avtagit något den senaste tiden så är den tidiga värmeböljan en oroväckande signal, enligt forskare. Vatten håller kvar värme länge och det kan innebära att även resten av sommaren ger ovanligt höga temperaturer.
– Det som är annorlunda i år är att havstemperaturen på 30 grader har anlänt mycket tidigare, och det betyder att vi kan förvänta oss att sommaren blir mer intensiv och längre, säger Marta Marcos, forskare vid University of the Balearic Islands till BBC.
En utdragen värmebölja i vattnet kan utgöra en risk för många marina djur. Vissa arter kan drabbas redan när enskilda temperaturer blir extrema, medan andra inte klarar av förhöjda temperaturer under en lång period.
–Jag minns att för fyra år sedan när vi dök i september i slutet av sommaren hittade vi skelett av många, många, många populationer, säger Emma Cebrian, ekolog vid det spanska forskningscentret CEAB, till BBC.
En annan risk med en utdragen värmebölja är arter går in i ett slags överlevnads-läge och inte längre reproducerar sig.
– Om vi börjar se ekologiska effekter kommer det nästan säkert att bli effekter på mänskliga samhällen [inklusive] förluster av fiske, säger Dan Smale, seniorforskare vid Marine Biological Association i Plymouth, till BBC.