Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Nu är det förbjudet att släppa ut skrubbervatten

Sanering efter oljeutsläppet från passagerarfartyget Marco Polo i Blekinge 2023.


Trots stränga krav på minskade svavelutsläpp har rederier kunnat fortsätta med billig tjockolja med hjälp av skrubbrar. Med start denna vecka är det nu förbjudet för fartyg att släppa ut vatten från skrubbrar i öppet läge i svenska vatten. 

Skrubbervatten uppstår när fartyg tvättar svaveloxider ur sina avgaser och utsläppen är skadliga för havsmiljön, även i mycket låga koncentrationer. Genom skrubbrar i öppet läge hamnar alla föroreningar som tvättats ur direkt i havet. Men även skrubbrar i stängt läge genererar vatten med farliga ämnen och Transportstyrelsen planerar ett totalförbud för sådana utsläpp från och med 1 januari 2029.

Merparten av svenska rederier använder redan ett bränsle med tillräckligt låg svavelhalt, men från 1 juli får inga fartyg som trafikerar svenskt vatten släppa ut skrubbervatten.

– Det här är ett viktigt beslut för att minska tillförseln av farliga ämnen till havet. Vi har arbetat för det här under flera år och nu har vi ett förbud mot att släppa ut de mycket stora volymer som genereras i öppna skrubbrar, säger Karin Almlöf, sakkunnig på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

En lång process

På senare tid har flera länder förbjudit tekniken men processen för att få slut på utsläppen har pågått länge inom Internationella sjöfartsorganisationen (IMO). Som Syre tidigare rapporterat om kunde det ha varit slutet för tjockoljan redan när organisationen skärpte kraven på svavelutsläpp till atmosfären. Men beslutet om ett nytt svaveldirektiv 2008 sa inget om hur rederierna skulle möta kraven, och med hjälp av skrubbrar kunde fartygen rena utsläppen av svavel till atmosfären, genom att spreja avgaserna med vatten. En lösning som var billigare än att övergå till lågsvavliga bränslen, så som fossilgas. 

Resultatet har varit att tvättvattnet seglat upp som en potentiell miljöbomb. Små mängder av vattnet har bland annat visat sig kunna slå ut hoppkräftor som är en grundbult i det marina ekosystemet. Tekniken har också indirekt orsakat skador på den marina miljön, då den gjort det möjligt för rederier att fortsatt använda tjockoljan. 

”En glädjande nyhet”

När förslaget presenterades tidigare i år välkomnades det av Maria Granberg, marin ekotoxikolog på IVL Svenska Miljöinstitutet.

– Det är en mycket glädjande nyhet, och ett viktigt steg för att värna havsmiljön och de marina ekosystemen längs Sveriges kuster. Skrubbrar används ju för att rena avgaser från svavel som kommer från drivmedlet tjockolja. Med ett skrubberförbud förbjuds också den farliga tjockoljan som skadar havsmiljön vid oljespill, sa hon då i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV