
Harvard har stämt den amerikanska regeringen efter förbudet för universitetet att ta in internationella studenter. I en stämningsansökan som lämnats in till en federal domstol i Boston kallar Harvard beslutet för grundlagsvidrigt och ett straff för att universitetet trotsat Vita huset.
Donald Trump-administrationen har återkallat Harvards certifiering för det amerikanska Student and exchange visitor program (SEVP), vilket innebär att universitetet inte längre får ta emot internationella studenter. De studenter som redan går på Harvard riskerar samtidigt att utvisas om de inte byter universitet.
Inrikesminister Kristi Noem har motiverat beslutet med anklagelser om att Harvard främjar antisemitism, våld och att universitetet samarbetar med Kinas kommunistparti. Anklagelserna och beslutet kom efter att Harvard ifrågasatt en begäran om att delge dokumentation om deras studenters disciplinära ärenden och protestaktiviteter.
Den amerikanska regeringen har även dragit in över 2,6 miljarder dollar i bidrag till Harvard för att de inte lagt ned utbildningar kring mångfald och inkludering. Regeringen kräver även att skolan agerar mot studenter som deltar i demonstrationer.
”Hotar landets akademiska framtid”
Nu har alltså Harvard begärt att regeringens beslut om att förhindra internationella studenter från att gå i skolan stoppas. De menar att beslutet bryter mot den amerikanska konstitutionen och riskerar att få förödande konsekvenser för de över 7 000 internationella studenter som studerar på universitetet.
Harvard menar även att beslutet hotar både universitetets och hela USA:s akademiska framtid.
Trump-administrationens angrepp på universitet har kritiserats både i USA och internationellt. Bland annat har Kina och Tyskland fördömt agerandet och kallat det skadligt för USA:s internationella anseende. Hongkong-universitetet har erbjudit plats för drabbade studenter.