Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Musselodlare måste betala tillbaka mångmiljonbelopp

Havererad musselodling.

Musselföretaget Bohus havsbruk döms att betala tillbaka över 14 miljoner kronor till Jordbruksverket. Medel som företaget tidigare fått utbetalat i form av EU-stöd. Men produktionen uteblev och odlingarna missköttes.

Det var i samband med att organisationen Divers against ghost nets gjorde en uppmärksammad film om havererade musselodlingar sommaren 2020 som allmänheten fick kännedom om miljöhaveriet i två av Bohusläns fjordar. På filmerna syntes utrustning från musselodlingar ligga på botten och odlingsrören på ytan låg snurrade runt varandra. Då hade Jordbruksverket redan börjat utreda företaget, en utredning som slutade i ett återkrav på 14 miljoner kronor. Under måndagen föll domen i Göteborgs tingsrätt, som innebar bifall till myndighetens krav och att Bohus havsbruk dessutom måste betala rättegångskostnaderna på fem miljoner kronor.

Rätten fann att Bohus havsbruk inte bedrivit projektet miljömässigt hållbart, vilket är en princip i det aktuella EU-stödet. Men uppfyllande av det kunde inte anses utgöra bindande villkor för en enskild stödmottagare som Bohus havsbruk, enligt Göteborgs tingsrätt. Istället var det andra villkorsbrott, som fick rätten att ge bifall till det omfattande återkravet.

Nätklumpar stora som grottsystem

I Koljöfjorden hade endast 15 av 36 odlingar som företaget fått stöd för etablerats och de som faktiskt gjorts ”kraftigt misskötts”. Den utrustning som Bohus havsbruk använt sig av på platsen visade sig vara underdimensionerad och klarade inte av att stå emot havets påfrestningar. Stöd som skulle ha gått till skruvankare, hade istället gått betongankare.

”Det står klart att material som enligt ansökan om utbetalning av stöd har köpts och etablerats inte återfunnits på projektplatsen vid Koljöfjorden”, skriver tingsrätten.

Bohus havbruk anses inte ha kunnat styrka att de hade flyttat 21 odlingslinjer till en annan utpekad plats, Krusholmarna. Flytten hade inte heller anmälts, vilket i sig skulle ha varit ett brott mot villkoren. Tingsrätten skriver vidare att även om en sådan flytt ansetts förenlig med villkoren och att rätten kommit fram till att de flyttats, så ”kan skicket på odlingarna i Krusholmarna enligt förhör med kontrollanter och dykare varit i så undermåligt skick att villkoren för beslutet inte kan anses ha varit uppfyllda… det beskrevs att nätklumpar stora som grottsystem fanns på botten”.

Omfattande avvikelser

Att produktionen av musslor i stort sett uteblev beskrivs också som ”en anmärkningsvärt stor avvikelse”. Bolaget skyllde på angrepp av kalkborstmask. Men det kunde inte beaktas som en oförutsedd omständighet, enligt rätten som skriver att det är väl känt i branschen att sådana angrepp kan drabba musselodlingar.

”Under alla förhållanden hade ett angrepp som ledde till sådan omfattande avvikelse som den aktuella krävt en anmälan om avvikelse eller att Bohus havsbruk ansökt om en ändring av stödet, för att villkoren med beslutet skulle anses uppfyllda. Så har inte skett”.

”Påtagligt misskötta”

Även för odlingar i Stigfjorden, som bolaget fått mångmiljonbelopp i bidrag för, anses man ha brustit mot villkoren. Likt odlingarna i Koljöfjorden lyfts att bolaget använt sig av undermålig utrustning. Också för ytterligare ett projekt, ett innovationsprojekt, döms Bohus havsbruk att betala tillbaka medel, där odlingar inte bedrevs ”utan var påtagligt misskötta”. Odlingarna har också saknat SSA-tillstånd från Transportstyrelsen, vilket ”medför fara för sjösäkerheten och innebär att Bohus havsbruk på ett allvarligt sätt brutit mot villkoren för stöden och mot lag”.

Länsstyrelsen i Västra Götaland som fattat beslut om ett föreläggande med vite om en miljon kronor mot Bohus havsbruk, om inte bolaget tog upp den förlorade utrustningen, fick nyligen bakläxa av Högsta förvaltningsrätten. HFD kom fram till att vitet inte var förenlig med fiskelagen.

EU-stöd till fiskenäring och vattenbruk

Den Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF) – en av de Europeiska struktur- och investeringsfonderna – stödjer genomförandet av den reformerade gemensamma fiskeripolitiken (CFP) samt EU:s integrerade havspolitik. EHFF hade en total budget på drygt 6 miljarder euro för perioden 2014-2020. Detta stöd ges till bland annat fiskenäring och vattenbruk. Jordbruksverket är ansvarig myndighet för utbetalning av stöd och återkrav av felaktigt utbetalade stöd.  

Göteborgs tingsrätt
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV