Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Stor risk för skogsbrand i Sverige – kommer bli allt vanligare i hela Europa

Helokopter och traktor släcker skog och mark.

Just nu råder det stor risk för skogsbrand i stora delar av Götaland och Svealand, enligt SMHI. Samtidigt varnar en ny rapport från de europeiska vetenskapsakademierna att Europa kommer behöva vänja sig vid en kraftigt ökad risk för bränder.

Det råder just nu stor risk för skogsbrand i Götaland och Svealand, enligt SMHI. På sina håll är risken extremt stor. Anledningen är att det just nu är väldigt torrt i skog och mark. 

Och denna risk är något som bara kommer att öka framöver, enligt en ny rapport från EASAC, som samlar de europeiska ländernas vetenskapsakademier.

I rapporten slår forskarna fast att vi kommer att behöva vänja oss vid mer skogsbränder allteftersom klimatet värms upp, men att det också är viktigt att vi anpassar samhället för att minska riskerna.

– Mer än dubbelt så många urbana områden i Europa riskerar att drabbas av stora bränder jämfört med Nordamerika och Asien. Redan i dag brinner ungefär en halv miljon hektar årligen, ett område nästan dubbelt så stort som Luxemburg, säger Thomas Elmqvist, professor vid Stockholm Resilience Center samt ansvarig för arbetet med miljöfrågor vid EASAC, i ett pressmeddelande. 

Rapporten kommer med en rad uppmaningar till beslutsfattarna. Bland annat handlar det om att ta tag i roten till det hela och minska utsläppen av växthusgaser. 

– Klimatförändringarna gör att det blir längre och längre torrperioder i många regioner. Då ökar brännbarheten och oavsett om det är en blixt som slår ner eller om en människa slarvar med elden så kan det leda till gigantiska bränder. Det har vi exempel på från Grekland, Spanien och Portugal till exempel, berättar Thomas Elmqvist.

Sättet att bedriva skogsbruk kan påverka

Men det finns även andra orsaker till en ökad skogsbrandsrisk, såsom förändringar i landskapet, där till exempel jordbruksmark växer igen. Även sättet vi bedriver skogsbruk på kan bidra, enligt rapporten. I Sverige har vi till exempel stora områden med ett och samma trädslag och träd som är ungefär lika gamla.

– Inget område i Europa kommer att klara sig helt från bränder, inte ens på våra breddgrader. Får vi långa torrperioder så ökar risken dramatiskt, säger Thomas Elmqvist.

Rapporten råder också till att återställa våtmarker så att man får mer vatten i landskapet, liksom att se över skötseln så att landskapet blir mer mosaikartat med större biodiversitet.

– Om man inte gör något för att reducera framtida risker och arbeta mer förebyggande så kan man bli överväldigad. Det blir bränder med en sådan storlek och intensitet att vi inte kommer att klara av det, säger han och menar att det behövs en ökad medvetenhet på alla nivåer i samhället, från beslutsfattare till gemene man, säger Thomas Elmqvist.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV