
Kommuner bör få rätt att ta ut avgifter av fastighetsägare för att kunna genomföra klimatanpassningsåtgärder där fastigheterna skyddas, till exempel mot översvämning. Det är ett av förslagen i klimatanpassningsutredningen, som presenterades för regeringen idag.
Översvämningar, höga flöden, havsnivåhöjning och längre värmeböljor. Klimatförändringar slår redan i dag mot samhället och förväntas göra det än mer i framtiden. I en utredning som presenterades för regeringen idag lyfts några av de åtgärder som föreslås för att göra det tydligare vem som har ansvar för klimatanpassningsåtgärder och hur kostnaderna kan fördelas mellan olika aktörer.
Ett av förslagen i utredningen handlar om att kommuner som vill genomföra åtgärder som ska skydda en ”angelägenhet av allmänt intresse”också ska få rätt att ta ut en avgift från de fastighetsägare som kan gynnas i samband med en sådan åtgärd (i form av en minskad risk).
– Vill kommunen skydda kommunhuset eller till exempel en skola mot översvämning från ett närliggande vattendrag kommer det i många fall vara lämpligt att även skydda andra fastigheter och inte bara kommunhuset eller skolan. I ett sådant fall menar vi att det är rimligt att även de andra fastighetsägarna som får nytta av klimatanpassningsåtgärden ska vara med och betala för åtgärden, säger utredaren Johan Hjalmarsson under en presskonferens.
För att se till att inte kostnaderna drar iväg så får max hälften av de totala kostnaderna tas ut i form av avgifter. Det kan ändå bli en rejäl kostnad för husägare. Därför föreslår man också att det införs ett avgiftstak. Max 10 procent av fastighetens marknadsvärde får avgiften uppgå till.
Större statligt ansvar
Utredningen föreslår också att staten tar ett större ansvar för vilka platser och kuststräckor som behöver skyddas från framtida havsnivåhöjningar.
– De prognoser som finns idag innehåller stora osäkerheter, framförallt när det gäller vilken takt som haven kan komma att stiga. På sikt, och då pratar vi kanske 100 år framåt, kan det handla om flera meter som havet kan stiga, sa Johan Hjalmarsson.
Eftersom det finns ”stora nationella värden” längs kusterna, såsom tätorter, hamnar och anläggningar för industriell produktion samt natur- och kulturarv, så behövs ett större statligt ansvar än idag, menar utredningen.
– Vi menar att det rimligtvis inte bara kan vara en kommunal fråga om huruvida exempelvis centrala Göteborg eller Malmö kan komma att översvämmas, säger Hjalmarsson.
Att staten blir tydligare med vilket ansvar man ämnar ta är en process som bör starta snarast, enligt utredarna.
– Vi har mött många kommuner som ser behov av att få besked från staten nu, för det pågår ju planering och det blir osynk mellan kommunen och staten när man inte vet hur staten planerar att agera i de här frågorna, säger Hjalmarsson.
Stoppa olämplig nybyggnation
Det finns idag också problem med att äldre detaljplaner gör det möjligt att uppföra nya byggnader i lägen som vi vet är olämpliga i förhållande till olika klimatrelaterade risker, såsom exempelvis översvämningar, konstaterade Hjalmarsson vidare. Därför föreslår utredningen också att det ställs krav på att kommuner ändrar eller upphäver äldre detaljplaner.
– Det handlar alltså bara om att ta bort den så kallade byggrätten i fråga om tomter som inte redan har bebyggts. Syftet med förslaget är att olämpliga tomter inte ska prissättas och pantsättas på marknaden som om de vore lämpliga att bebygga när de i själva verket är olämpliga ur allmän synpunkt.
Eftersom detta kan ta tid att genomföra så föreslås också en övergångstid på sex år.
Ett annat förslag som utredningen lägger fram är kopplat till värmeböljor. Här vill man att Folkhälsomyndigheten ska få rätt att meddela föreskrifter om högsta inomhustemperatur i till exempel äldreboenden. I dag kan myndigheten bara göra rekommendationer, men inga bindande föreskrifter.
– Vi anser dock att hälsoriskerna förknippade med värmeböljor är så allvarliga att det bör införas ett krav på högsta temperatur i behovsbedömda boenden för äldre och funktionshindrade, säger Johan Hjalmarsson.
Texten har uppdaterats.